Mainos

Cresson menettää diplomaattisuojansa

Entinen EU-komissaari Edith Cresson menettää diplomaattisen koskemattomuutensa. Kun Cressonin immunitetti murretaan, häntä voidaan kuulustella korruptioepäilyistä. Epäilyt liittyvät skandaaliin, jonka seurauksena koko EU-komissio joutui eroamaan viime vuonna. Cressonin epäillään muun muassa palkanneen avustajaksi ystävänsä, jolle maksettiin suurta palkkaa vähästä työstä. Cresson itse on sanonut toivovansa diplomaattiasemansa menetystä, jotta hän pääsisi vastaamaan syytöksiin.

EU:n komissio poisti tiistaina Ranskan entisen pääministerin ja entisen EU-komissaarin Edith Cressonin diplomaattisen koskemattomuuden. Komissio päätti asiasta Belgian pyynnöstä, koska Cressonia halutaan kuulustella epäiltynä väärinkäytöksistä ja korruptiosta. Komissio päätti myös kumota kuuden komission virkamiehen vaitiolovelvollisuuden. Päätös liittyy ns. Berthelotin tapaukseen, jonka yhteydessä Cressonia on syytetty. Komissaarina ollessaan Cresson palkkasi ystävänsä, hammaslääkäri Rene Berthelotin AIDS:iin perehtyneeksi EU:n asiantuntijaksi. Riippumattoman asiantuntijaraportin mukaan Berthelotilla ei ollut tieteellistä pätevyyttä. Cresson pyysi vajaat vuosi sitten eroa komissaarin virastaan Berthelotin tapauksen takia. Berthlot ei myöskään tehnyt yhtään tutkimusta komission palkkalistoilla. Hänen nimiinsä tosin julkistettiin 26-sivuinen raportti, joka uutistoimisto AFP:n mukaan oli Cressonin toimistoväen tekemä.

Cresson hyväksyy päätökseen

Cresson on hyväksynyt koskemattomuuden poiston. Cresson on ilmoittanut olevansa valmis toistamaan selityksen, jonka hän on pyynnöstä antanut OLAF:lle eli väärinkäytöksiä vastaan taistelevalle EU:n toimistolle. Berthelotin osalta komissio katsoo, että hän ei ole nauttinut komission palveluksessa ollessaan koskemattomuutta. Täten komissio ei tehnyt häntä koskevia päätöksiä. Belgian viranomaiset haluavat kuulustella Cressonia noin viidestä miljoonasta Belgian frangista eli noin 750 000 markasta, jotka maksettiin Berthelotille vuosina 1995-97.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.