Corbijnin muusikkokuvia esillä Helsingissä

Anton Corbijnin kuvia esillä Helsingissä

Taidemuseo Tennispalatsissa Helsingissä on esillä hollantilaisen valokuvaajan Anton Corbijnin retrospektiivi. Corbijn on tullut tunnetuksi taiteilijoiden, erityisesti muusikoiden, kuvaajana ja bändien imagonrakentajana.

1970-luvun alussa nuori Corbijn alkoi valokuvata ihailemiaan muusikoita. Dokumentaaristen muusikkokuvien jälkeen hän alkoi seurata myös muiden alojen taiteilijoita. 1990-luvun lopulla Corbijn koki, että juorulehdistön myötä julkkisten kuvista oli kadonnut kaikki salaperäisyys.

- Nuorempana minua kiehtoi julkkismaailmassa se, että siihen liittyi arvoituksellisuutta, joka taas herätti uteliaisuutta. Nyt uteliaisuus on mielestäni tapettu liiallisilla paljastuksilla, mikä myös tehdään hyvin banaalilla tavalla, Corbjin sanoo.

Tästä ajatuksesta syntyi sarja kuvia, joissa Corbijn jäljittelee paparazzien kuvaustyyliä.

- Käytin kuvatessani kameran pientä salamavaloa. Rakensin monien näyttelijöiden sekä joidenkin muusikoiden kanssa kohtauksia. Ne olivat ikään kuin still-kuvia elokuvista, joita ei ole olemassa.

Valokuvilla voidaan merkittävästi rakentaa taiteilijan imagoa uran alussa.

- Clint Eastwood on urallaan niin pitkällä, että valokuvat leikittelevät asioilla, jotka Eastwoodista jo tiedetään. Mutta joitakin nuorien muusikoiden uraa kuvat voivat auttaa paljon. Esimerkiksi U2:n kohdalla minusta ainakin tuntuu siltä, ettei bändillä ollut aluksi ihmeempää imagoa. Kun aloimme työskennellä yhdessä, heidän julkisuuskuvansa vahvistui huomattavasti, kertoo Corbjin.

Corbijnin mielestä valokuvaajan pitää pyrkiä tekemään jotakin, mitä ei ennen ole tehty. Esimerkistä käy sarja kuvia, joissa Corbijn on naamioinut itsensä edesmenneiksi muusikoiksi.

(Seitsemän uutiset 20.05.2008)

Lue myös:

    Uusimmat