Mainos

Cook: Itsehallinto ei enää riitä Kosovolle

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi tänään, ettei Kosovolle enää tässä vaiheessa riitä itsehallinto. Pakosalle ajetut Kosovon albaanit tuskin haluavat palata maakuntaan, joka olisi edelleen Jugoslavian hallinnassa.

Rambouillet'n rauhanneuvottelujen lähtökohtana oli itsehallinnon myöntäminen Kosovolle. Jugoslavia ei kuitenkaan hyväksynyt sopimusta viime kuussa käydyissä neuvotteluissa. Cook sanoi tänään, että Rambouillet'n sopimus tuskin enää on realistinen vaihtoehto Kosovon väkivaltaisuuksien jälkeen.

-Uskonkin, että meidän on etsittävä ratkaisuja, jotka menevät pidemmälle kuin mitä Rambouillet'ssa sovittiin, hän sanoi.
Cookin käsitys myötäili pääministeri Tony Blairin torstaista lausuntoa, jossa hän piti "entistä vaikeampana nähdä Kosovo osana Jugoslavian liittotasavaltaa".

Annan: joukot vedettävä Kosovosta

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehotti tänään Jugoslaviaa lopettamaan sotatoimet Kosovossa ja vetämään sotajoukkonsa ja puolisotilaalliset joukot maakunnasta. Pääsihteeri vaati Jugoslaviaa myös lopettamaan siviilien karkotuksen maakunnasta ja hyväksymään pakolaisten paluun ilman ehtoja.

Jugoslavian olisi myös hyväksyttävä se, että kansainvälinen yhteisö valvoo näiden vaatimusten noudattamista. Heti kun Jugoslavia on täyttänyt nämä ehdot, Annan on valmis kehottamaan Natoa lopettamaan viipymättä Jugoslavian vastaiset pommitukset.

Albanian rajalla tilanne kiristynyt

Tilanne jännittyi tänään Kosovon ja Albanian välisellä raja-alueella. Varhain aamulla serbijoukot ja Kosovon albaanisissit kävivät tulitaistelun rajalla. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajat kertoivat, että taistelussa käytettiin kevyitä käsiaseita ja tykistöä.

-Kyseessä oli vakavin rajakahakka Albanian ja Jugoslavian välillä meidän täällä olomme aikana, sanoi Etyjin edustaja Andrea Angeli. Myöhemmin perjantaina kuultiin laukaustenvaihtoa Morinan läheisyydestä. Morina on tärkein rajanylityspaikka Kosovon ja Albanian välillä. Sadat Kosovon albaanien vapautusarmeijan UCK:n sissit toimivat vuoristoisella raja-alueella. Useat sissit ovat saaneet viime päivinä surmansa yrittäessään palata Albaniasta Kosovoon taistelemaan serbijoukkoja vastaan.

Pommi osui asuinalueelle

Nato jatkoi perjantaina Kosovon pääkaupungin Pristinan pommitusta. Yksi pommeista harhautui kohteestaan ja osui asuinalueelle.
-Yksi pommeista näytti harhautuvan kohteestaan viime vaiheessa. Läheisen ilmakuvatarkkailun mukaan pommi osui noin 200-300 metriä maalistaan alueelle, joka näyttäisi olevan pienehkö asuinalue, Naton tiedottaja David Wilby sanoi.

Nato pahoitteli pommin eksymisestä mahdollisesti aiheutunutta vahinkoa ja ihmishenkien menetystä. Serbian televisio kertoi puolestaan, että yli sata työntekijää haavoittui vakavasti Naton pommien osuessa varhain perjantaina autotehtaaseen Kragujevacin kaupungissa Serbien keskiosassa.

"Kadonneita" pakolaisia jäljitetty

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ilmoitti tänään, että noin 10 000 Makedonian rajalta "kadonnutta" pakolaista on jäljitetty Albaniaan ja muualle Makedoniaan.
-Olemme saaneet tietoja sekä Albaniasta että täkäläisiltä viranomaisilta, UNHCR:n edustaja Paula Ghedini sanoi Makedonian pääkaupungin Skopjen läheisyydessä sijaitsevalla pakolaisleirillä. Makedonian viranomaiset siirsivät keskiviikon vastaisena yönä arviolta jopa 45000 pakolaista Blacen raja-aseman tuntumasta.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.