Mainos

Cook aikoo vierailla juutalaissiirtokunnassa

Israel ja Britannia pääsivät tänään sopimukseen Britannian ulkoministerin Robin Cookin vierailua koskeneessa kiistassaan. Cook vierailee kiistanalaisessa juutalaissiirtokunnassa Itä-Jerusalemissa israelilaisen eikä palestiinalaisen valtuuskunnan kanssa.

Israel uhkasi aiemmin tänään sulkea Euroopan unionin kokonaan Lähi-idän rauhanhankkeen ulkopuolelle, jos Cook pitää kiinni aikeistaan vierailla Har Homan siirtokunnassa Itä-Jerusalemissa. Cook puolestaan ilmoitti aikovansa toteuttaa vierailun Israelin uhkauksesta huolimatta.
-Tilanne on nyt täysin muuttunut, sanoi Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun avustaja David Bar-Illan sopimuksen jälkeen. Hän kuitenkin ihmetteli, miksi Cook haluaa aloittaa vierailunsa Jerusalemissa käynnillä Har Homassa.

Kolmipäiväisellä Lähi-idän kiertomatkalla oleva Cook saapui tänään Kairoon ja siirtyi välittömästi neuvottelemaan presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Israeliin Cook matkustaa huomenna. Israelilaiset ovat ärsyyntyneet Cookin aikeista vierailla Har Homassa, jonka palestiinalaiset tuntevat Jabal Abu Ghneimin nimellä. Palestiinalaisten ja israelilaisten rauhanneuvottelut ovat olleet keskeytyksissä sen jälkeen kun Israel vuosi sitten aloitti uuden juutalaislähiön rakentamisen Har Homaan Itä-Jerusalemiin. Palestiinalaiset pitävät Itä-Jerusalemia oman tulevan valtionsa pääkaupunkina.

Israel syyttää puolueellisuudesta

Bar-Illan syytti tänään EU:ta puolueellisuudesta.
-Euroopan unioni tuskin voi ottaa aktiivisempaa roolia rauhanprosessissa, jos se on lähes järjestelmällisesti palestiinalaisten puolella, Bar-Illan sanoi. Britannia on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa. Toisen israelilaisten edustajan mukaan Cookin vierailu juutalaislähiössä vaikuttaa tarkastusmatkalta, eivätkä tällaiset tarkastukset ole tapana ystävien kesken.

Israelin syytöksiä matkalla Kairoon kommentoinut Cook kiisti väitteet puolueellisuudesta. Cook kertoi uskovansa, että olisi molempien osapuolten - myös Israelin hallituksen - etujen mukaista, jos hän voisi itse käydä toteamassa Har Homan tilanteen. Britannian pääministeri Tony Blair antoi maanantaina täyden tukensa Cookin suunnitelmille vierailla juutalaissiirtokunnassa. Blairin edustajan mukaan päätöstä vierailusta tukivat kaikki EU:n ulkoministerit tapaamisessaan toissapäivänä.

Cook painotti, että hän saapuu neuvottelemaan pääministeri Benjamin Netanyahun kanssa ystävällisessä hengessä. Tästä huolimatta ulkoministeri aikoo toistaa israelilaisille Britannian ja koko EU:n kannan, jonka mukaan juutalaissiirtokuntien laajentaminen vaikeuttaa lopullisia Lähi-idän rauhanneuvotteluja. Israelin poliisin mukaan Britannian konsulaattirakennuksen seiniin oli Jerusalemissa maalattu iskulauseita, joissa Cookia syytettiin juutalaisvihaajaksi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.