Mainos

Condoleezza Rice saapui Moskovaan

Yhdysvaltain ulkoministeri tapaa vierailullaan venäläiskollegansa ja presidentti Vladimir Putinin. Samaan aikaan USA ja Puola ovat käynnistäneet neuvottelut Venäjän kritisoimasta ohjustorjuntajärjestelmästä.

Yhdysvaltain ulkoministeriCondoleezza Rice vakuuttaa, ettei Venäjän ja Yhdysvaltain välillä ole kylmää sotaa. Sellaisilla puheilla ei Ricen mukaan ole mitään pohjaa. Rice saapui kaksipäiväiselle vierailulle Moskovaan iltapäivällä.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain nykysuhde Venäjään ei ole lainkaan sellainen kuin aikanaan suhteet Neuvostoliittoon.

-Tiedän, että ihmiset puhuvat, heittelevät ympäriinsä sellaisia termejä kuin uusi kylmä sota. Ihmisenä, joka on tuolta ajalta ja joka on sen ajan asiantuntija, en usko, että tuollaiset rinnastukset -- suoraan sanottuna niillä ei ole minkäänlaista pohjaa, Rice sanoi.

Rice kertoi yrittävänsä vierailunsa aikana huojentaa Venäjän tuntemaa huolta useissa kysymyksissä. Maiden välejä hiertävät Yhdysvaltain ohjuspuolustussuunnitelmat Tshekissä ja Puolassa, Venäjän demokratian tila sekä erimielisyydet Kosovon asemasta.

Venäjä vastustaa kiivaasti niin amerikkalaisten ohjuskilpeä Euroopassa kuin ehdotuksia Kosovon itsenäistymisestä. Presidentti Vladimir Putin onkin viime aikoina syyttänyt Yhdysvaltoja pyrkimyksistä pakottaa omaa tahtoaan muulle maailmalle.

Rice myöntää, että välit ovat hieman kireät. Puheet niiden heikentymisestä ovat hänen mukaansa kuitenkin liioittelua ja jättävät ottamatta huomioon useita osa-alueita, joilla maat tekevät yhteistyötä.

Rice tapaa vierailunsa aikana muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrovin ja presidentti Putinin.

USA ja Puola aloittivat ohjustorjuntaneuvottelut

Yhdysvallat on aloittanut alustavat neuvottelut Puolan kanssa ohjustorjuntajärjestelmän osien sijoittamisesta Puolaan. Samanlaisia keskusteluita on käyty myös Tshekissä.

Yhdysvaltain suurlähetystön edustaja kertoo, että tapaamisissa käsitellään ensin teknisiä ja oikeudellisia seikkoja.

Yhdysvallat kaavailee ohjuspatterin rakentamista Puolaan ja tutkakeskusta Tshekkiin. Ne olisivat osa ohjustorjuntajärjestelmää, jota tarvitaan Yhdysvaltain mukaan Iranin ja Pohjois-Korean hyökkäysten varalta.

Ohjuskilven osia on jo Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Grönlannissa.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.