Mainos

Componentan palautettava Karkkilalta saatu tuki

Tukikiistan taustalla on Alvestan valimon tuotannon siirto Ruotsista Karkkilaan vuonna 2004. Takaisin peritään 2,4 miljoonaa euroa korkoineen. Componentan mukaan päätös on virheellinen.

Hallitus on päättänyt periä takaisin valimoyhtiö Componentan Karkkilan kaupungilta saaman valtiontuen. EU-komissio on pitänyt tukea laittomana ja vaati ratkaisua perinnästä jo ennen joulua.

Kyse on kaupasta, jolla kaupunki osti itselleen Componentan osuuden kaupungin keskustan kiinteistöyhtiöstä tontteineen vuonna 2003. Takaisin perittävä määrä on 2,4 miljoonaa euroa ja siihen lisätään vielä korot kaupantekohetkestä.

Sotkun taustalla on Componentan päätös siirtää tuotantonsa Ruotsin Alvestasta Karkkilaan. Se osoittautui kiinteistökaupan ehdoksi. Siirron oli määrä työllistää Karkkilan tehtaalle 50-70 uutta ihmistä.

Alunperin komissio totesi lokakuussa, että kauppa oli vielä ylihintainenkin. Tämän on Componentan johto kiistänyt. Yhtiö on kertonut lisäksi tehneensä investointeja Karkkilaan runsaasti enemmän kuin kiinteistökauppa toi eli noin 15-20 miljoonaa euroa.

Komission mukaan takaisin perittävää määrää voidaan pienentää enintään 700 000 euron verran. Näin voidaan tehdä, jos maa-alueiden arvot voidaan myöhemmin osoittaa komission arvioimaa suuremmiksi.

Tukikiistan taustalla on Componentan ruotsalaisen Alvestan valimon lakkauttaminen, ja sen tuotannon siirto Karkkilaan 2004. Alvestan tehtaan työntekijät valittivat keväällä 2004 EY:n tuomioistuimelle valimon siirrosta. Heidän mukaansa siirto oli vastoin EU:n kilpailusäännöksiä. Siirron seurauksena 217 valimon työntekijää menetti työpaikkansa.

Componenta teki viime vuonna voittoa 11,4 miljoonaa euroa liikevaihdon ollessa 316,1 miljoonaa euroa. Työntekijöitä yhtiöllä on hieman alle 2200.

Componenta: Valtiolla ei oikeutta takaisinperintään

Componentan mukaan valtiolla ei ole oikeutta periä siltä takaisin väitettyä valtiontukea.

Componentan mielestä EU-komission päätös yhtiön saamasta valtiontuesta on virheellinen ja lopputulokseltaan kohtuuton, joten yhtiö aikoo valittaa päätöksestä EY-tuomioistuimeen sen kumoamiseksi.

Componenta kertoo pörssitiedotteessaan pyytäneensä Helsingin yliopiston professorilta Kaarlo Tuorilta asiantuntijalausunnon Suomen valtion mahdollisuuksista ryhtyä perintätoimiin yhtiötä kohtaan. Tuorin mukaan valtiolla ei ole oikeudellisia mahdollisuuksia ryhtyä takaisinperintään eikä myöskään toimivaltaa velvoittaa Karkkilan kaupunkia ryhtymään perintätoimiin.

Componenta kertoo pyytäneensä komission päätöksen johdosta lausunnot myös liiketaloustieteen professori Juha-Pekka Kallungilta ja kiinteistöarviointiyhtiö Kiinteistötaito Peltola & Pulkkaselta. Lausunnot osoittavat Componentan mukaan yksiselitteisesti, että EU-komission päätös on virheellinen.

Lausuntojen mukaan komissio on soveltanut virheellistä menetelmää arvioidessaan Karkkilan Keskustakiinteistöt Oy:n osakkeiden arvoa. Niin ikään Karkkilan kaupungin ja Componentan katsotaan arvioineen kaupan kohteena olleen maaomaisuuden arvon markkinaehtoisesti. Lausunnot on toimitettu tiedoksi Suomen valtiolle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.