Mainos

Colorado maailman testilaboratorio - marihuanan kysyntä yllätti myyjät

Suuri kysyntä on yllättänyt laillisen marihuanan myyjät Coloradon osavaltiossa, Yhdysvalloissa.

Coloradossa on myyty marihuanaa viihdekäyttöön vuoden alusta lähtien. Runsaan viiden miljoonan asukkaan osavaltio oli laillistanut lääkekäyttöön tarkoitetun marihuanan jo useita vuosia aiemmin, mutta vuoden alussa marihuanakaupat kymmenkertaistivat myyntinsä, kun kuka tahansa yli 21-vuotias saattoi ostaa sitä.

Vaikka tuotteen hinta nousi kaksinkertaiseksi, asiakkaat jonottivat kauppoihin ja hyllyt tyhjenivät nopeasti. Kauppiaat ja kasvattajat alkoivat tehdä laajennussuunnitelmia heti laillisen myynnin alkuhetkien jälkeen. 

Colorado on tällä hetkellä ainoa osavaltio, joka sallii marihuanan myynnin viihdekäyttöön. Coloradolaiset saavat ostaa neljä kertaa suuremman kertamäärän kuin muista osavaltioista tulevat asiakkaat. Avauspäivänä kaupat pienensivät yhdelle asiakkaalle myytävää määrää monta kertaa, koska myyntitavara hupeni yllättävän nopeasti.

Laiton katukauppa ei hävinnyt vielä mihinkään, koska laillisissa kaupoissa hinta nousi korkealle ja myytävä loppui. Myös alle 21-vuotiaiden asiakkaiden määrä pitää laittoman kaupan voimissaan. 

Washingtonissakin pian laillista marihuanaa

Myöhemmin tänä vuonna myös Washingtonin osavaltio aloittaa marihuanan laillisen myynnin, ja useat osavaltiot ovat suunnitteluvaiheessa.

Kaikkialla seurataan tarkasti Coloradon myynnin sujumista, sillä marihuanasta saattaa tulla verottajalle valtaisa uusi tulonlähde. Coloradossa ollaan hyvin tyytyväisiä myynnin sujumiseen eikä vakavia haittavaikutuksia ole toistaiseksi ilmennyt. 

Asenneilmasto muuttumassa

Raha ei ole ainoa syy miksi yhä useammat amerikkalaiset kannattavat marihuanan laillistamista. Liittovaltion laeissa se luokitellaan samaan sarjaan heroiinin kanssa, vaikka kysymyksessä on paljon miedompi huume.

Monien mielestä sekä tupakka että alkoholi ovat vaarallisempia kuin marihuana. Moni nuori on saanut rikosrekisterin jäädessään kiinni pienen marihuanamäärän hallussapidosta, ja yhä useammat pitävät pidätyksestä koituvia vaikeuksia kohtuuttomina. Esimerkiksi opintolainan saanti on hyvin vaikeaa, jos nuori on pidätetty marihuanan hallussapidosta.

Pidätyksiä on suhteessa paljon suurempi määrä vähemmistöihin kuuluvien nuorten keskuudessa, ja siksi lakia pidetään epäoikeudenmukaisena. 

Coloradon hiihtokeskuksissa odotetaan jännityksellä sitä vaikuttaako marihuanan laillistaminen turismin määrään. Osavaltio on perhematkailukohde, ja jotkut pelkäävät lisääntyvän marijuanamatkailun karkottavan lapsiperheet rinteistä. Coloradon monissa yliopistoissa on jo huomattu, että uusia opiskelijahakemuksia on alkanut tulla enemmän kuin aiempina vuosina.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.