Mainos

Colin Powellista USA:n ulkoministeri

Yhdysvaltain presidentiksi valittu George W. Bush on tehnyt historiaa nimittämällä kenraali Colin Powellin tulevan hallituksensa ulkoministeriksi. Powell, Yhdysvaltain asevoimien entinen komentaja, on ensimmäinen musta amerikkalainen ulkoministerin tehtävässä.

Laajaa kansansuosiota nauttiva Powell oli Yhdysvaltain asevoimien komentaja Persianlahden sodan aikana 1991. Powell sanoi tänään, että hän pyrkii yhdessä Yhdysvaltojen liittolaisten kanssa saamaan uutta pontta pakotteisiin, jotka YK on julistanut Irakia vastaan. Powellin mukaan Irak ei ole täyttänyt Persianlahden sodan aseleposopimuksen määräyksiä. Saddam Husseinin johtama Irak lupasi aseleposopimuksessa hävittää kaikki joukkotuhoaseensa.

Powell sanoo olevansa iloinen siitä, että tiedotusvälineet ovat sanoneet hänen olevan ensimmäinen musta amerikkalainen ulkoministeri. -Olen siitä iloinen ja haluan toistaa sen, koska haluan antaa innostavan esimerkin tämän yhteiskunnan nuorille afroamerikkalaisille, 63-vuotias Powell sanoo.

"Amerikkalainen sankari"


Bush ilmoitti ulkoministerivalinnastaan texasilaisessa peruskoulussa Crawfordissa pidetyssä tilaisuudessa. Hän kutsui Powellia "amerikkalaiseksi sankariksi, amerikkalaiseksi esimerkiksi ja suureksi amerikkalaiseksi tarinaksi". Tunteellinen tilaisuus liikutti molemmat miehet kyyneliin.

-

Bush käytti myös tilaisuutta hyväkseen hahmotellakseen joitakin tulevan ulkopolitiikkansa periaatteita. Ulkopolitiikka perustuu Yhdysvaltain etujen ja demokratian ajamiseen eri puolilla maailmaa. Bush korosti myös suhteiden lujittamista maan liittolaisiin. Bushin mukaan Yhdysvallat puolustaa etujaan Persianlahdella ja edistää rauhaa Lähi-idässä. Myös Powell korosti, että Lähi-idän rauha pysyy erittäin tärkeänä asiana Yhdysvaltain uudelle hallitukselle. Powell ilmoitti myös kannattavansa uuden ohjustorjuntajärjestelmän hankkimista Yhdysvalloille.

Powellin nimitys joutuu muiden uuden hallituksen keskeisten virkanimitysten tavoin senaatin vahvistettavaksi. Powellin uskotaan saavan kannatusta sekä republikaanisilta että demokraattisilta senaatin jäseniltä.

George ja George W. Bush, presidenttejä kahdessa polvessa

Bushin valinta presidentiksi virallistuu maanantaina, kun 538-jäseninen valitsijamieskollegio kokoontuu valitsemaan presidentin. Bushin takana on valitsijamiehistä 271 eli vain yksi enemmän kuin voittoon tarvitaan. Bushin voitto marraskuun alun presidentinvaaleissa varmistui vasta tiistaina pitkällisten tuomioistuinselvittelyjen jälkeen. Bush vannoo virkavalansa uutena presidenttinä 20. tammikuuta. Uuden presidentin isä, hänkin nimeltään George Bush, oli presidenttinä 1989-93. Tuolloinen puolustusministeri Dick Cheney on varapresidentti tulevassa hallituksessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.