Mainos

Cohen varoitti Irakia

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen varoitti tänään Irakia häiritsemästä lentokieltoalueita valvovia amerikkalais- ja brittikoneita. Japanissa vieraileva Cohen sanoi, että Yhdysvallat suojelee joukkojaan ja on valmis iskemään takaisin, jos lentoja häiritään.

-Me aiomme suojella joukkojamme. Jos Irakin johtaja Saddam Hussein jatkaa koneitten lukitsemista tutkillaan tai hyökkää niitä vastaan, hänen joukkonsa joutuvat vastahyökkäyksen kohteeksi, Cohen sanoi.

Amerikkalaishävittäjät tulittivat eilen kahta irakilaista ohjusasemaa pohjoisella lentokieltoalueella jouduttuaan irakilaisten tutkien lukitsemiksi. Kyseessä oli jo viides välikohtaus kahden viikon sisällä Irakin lentokieltoalueilla, jotka länsimaat julistivat Persianlahden sodan jälkeen suojelemaan Irakin kurdi- ja shiavähemmistöjä.

Butler keskeytti tiedustelulennot

Irakin asevalvontaryhmän Unscomin amerikkalainen johtaja Richard Butler ilmoitti eilen, että hän keskeyttää tiedustelulennot Irakin ilmatilassa, kunnes YK:n turvallisuusneuvosto päättää asetarkastusten jatkamisesta Irakissa. Butler sanoi, että ankaran arvostelun kohteeksi joutunutta asetarkastusryhmää voidaan tarvittaessa uudistaa. Hän kiisti kuitenkin jyrkästi syytökset, joiden mukaan Unscom olisi tarkastusten yhteydessä vakoillut Irakia Yhdysvaltain laskuun.

Butlerin mukaan U2-tiedustelukoneiden lennot Irakin yllä keskeytetään "toistaiseksi", jottei niiden toimia tulkittaisi väärin. Irak on pitkään syyttänyt Unscomia vakoilusta. Varsinaiseen myllerrykseen Butlerin johtama ryhmä joutui, kun amerikkalaisviestimet kertoivat viime viikolla, että osa tarkastusryhmän työstä oli luokiteltavissa vakoiluksi. Venäjä on vaatinut Butlerin eroa, ja myös Ranska on esittänyt tarkastusryhmään muutoksia.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.