Mainos

Cohen: Israel voi puolustautua

Yhdysvaltojen ja Israelin puolustusministerit tapasivat yllättäen Saksassa tänään. William Cohen ja Yitzhak Mordechai keskustelivat Irakin kriisistä, kertoi Israelin puolustusministeriö.

Cohen kertoi myöhemmin, että Yhdysvallat ei enää vaadi Israelia pidättymään vastaiskusta, mikäli Irak iskee Israelia vastaan. Israelin ja Yhdysvaltojen liittolaissuhdetta on viime päivinä kiristänyt kiista siitä, voiko Israel tehdä vastaiskun, jos Irak iskee israelilaisiin kohteisiin.

Cohen sanoi äskettäin, että Yhdysvallat "kehottaa hyvin painokkaasti" Israelia olemaan vastaamatta Irakin mahdollisiin iskuihin. Cohenin mukaan Yhdysvallat pystyy puolustamaan liittolaisiaan, Israel mukaan lukien, mikäli Irak tekisi hyökkäyksen niitä vastaan.

Cohen muutti kuitenkin kantaansa lausunnossa, jonka hän antoi sunnuntaina saavuttuaan Jeddaan Saudi-Arabiaan.
-Israelilla on ilmeisestikin oikeus itsepuolustukseen ja se käyttää tätä oikeutta parhaaksi katsomallaan tavalla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on todennut, että Israel varaa itselleen oikeuden vastata Irakin hyökkäyksiin. Vuoden 1991 Persianlahden sodassa Irak ampui 39 Scud-ohjusta Israelia vastaan. Israel pidättyi tuolloin vastaiskuista presidentti George Bushin pyynnöstä. Israelin vastaiskut olisivat amerikkalaisten mielestä saattaneet johtaa arabimaiden eroon Irakia vastaan suunnatusta liitosta.

Cohen osallistui Münchenissä kansainväliseen turvallisuuspoliittiseen seminaariin. Mordechain osallistumisesta ei ollut annettu ennakkoon tietoa.

Sauditukikohtia ei tarvita

Puolustusministeri Cohen kertoi Jeddassa myös, että Yhdysvallat ei aio käyttää Saudi-Arabiassa olevia tukikohtia ilmaiskuissa Irakia vastaan. Yhdysvallat ei ole pyytänyt tällaista saudeilta eikä aio pyytääkään, Cohen sanoi.

Cohen sanoi Kuwaitin ja Bahrainin antaneen amerikkalaisille luvan tehdä iskuja niiden maaperältä. Saudi-Arabiassa olevia tukikohtia ei näin tarvitakaan, Cohen sanoi.

Saudi-Arabia on ilmoittanut jo aiemmin vastustavansa ilmaiskuja Irakia vastaan.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.