Cohen: EU voi romuttaa Naton

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen varoittaa, että sotilasliitto Natosta voi tulla "menneisyyden jäänne", jos EU:n kriisinhallintajoukkoa ei kytketä Natoon.

Yhdysvaltain puolustusministerin mukaan EU:n kriisinhallintasuunnitelmassa on yhä liian monta auki olevaa kysymystä. Cohenin mukaan Naton eurooppalaisten jäsenmaiden on ryhdistäydyttävä ja alettava toteuttaa lupauksiaan taakanjaosta Natoa kehitettäessä.

Nato pyrkii kehittämään ja uudenaikaistamaan kylmän sodan aikaisia rakenteitaan ollakseen valmis vastustamaan uusia vitsauksia kuten terrorismia, joukkotuhoaseita ja etnisiä konflikteja. Tämä taas vaatii jäsenmailta lisää satsauksia puolustusbudjetteihin. Yhdysvallat tukee jatkossa Natoa niin kauan kuin eurooppalaiset rakentavat omaa sotilaallista kykyään ja ylläpitävät avoimia, ei-kilpailevia suhteitaan Natoon, Cohen sanoi.

-Jos kaikkia näitä tekijöitä ei oteta huomioon, Natosta voi tulla "menneisyyden jäänne", hän sanoi. Naton

Nato-sotilaita

puolustusministerit kokoontuivat tänään Brysseliin keskustelemaan EU:n ja Naton tulevista suhteista, jotka riippuvat siitä, miten EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka kehittyy.

EU on kehittämässä itselleen kriisinhallintajoukkoa, jotka toimisi Naton ulkopuolella, mutta käyttäisi Naton kalustoa hyväkseen. Joukkoa on tarkoitus käyttää kriiseissä, joihin Nato ei halua sekaantua. Yhdysvaltain mielestä tulevien hankkeiden operationaalinen suunnittelu pitäisi pysyä kokonaan Naton käsissä, myös niissä tapauksissa, joissa EU toimii yksin. Sen sijaan Ranska, joka ei kuulu Naton sotilaalliseen rakenteeseen, haluaisi unionin oleva riippumaton.

Puolustussuunnitelmat yhteistoiminnassa

Cohenin mukaan Naton ja EU:n tulisi kehittää mekanismi, jonka avulla ne voisivat tehdä puolustussuunnitelmia avoimesti ja yhteistoiminnassa. Niiden tulisi välttää jo olemassa olevien suunnitteluelinten tuplaamista. Tällainen tuplajärjestelmä "johtaisi Naton kyvykkyyden heikentymiseen" ja alentaisi Yhdysvallat, Kanadan ja eurooppalaiset "vastaamaan uhkiin ja kriiseihin tilapäisellä, hajanaisella ja tehottomalla tavalla".

Kaksipäiväisen ministerikokouksen tuloksia puidaan EU:n huippukokouksessa Nizzassa loppuviikosta ja puolivälissä joulukuuta Naton ulkoministerit keskustelevat niistä. EU-maat lupasivat viime kuussa 100 000 miestä, 400 taistelukonetta ja 100 sota-alusta kriisinhallintajoukkoihin. Joukkojen on määrä olla valmiit vuoteen 2003 mennessä.

Nato on luvannut joukon käyttöön mm. Awacs-tutkakoneita. Vastikkeeksi Nato haluaa läheiset suhteet EU:n puolustushaaraan, koska kummatkin käyttävät samoja joukkoja ja samaa kalustoa. Nato-ministerit päättivät kokouksessaan myös, ettei Sfor-joukkoja Bosnia-Hertsegovinassa ja Kfor-joukkoja Kosovossa supisteta nopeasti. Saksan puolustusministerin Rudolf Scharpingin mukaan pitkäaikaisella sotilaallisella läsnäololla on tarvetta Balkanilla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat