Cocktailpaloja vapuksi

Vappu ja kevään muitakin juhlia on kohta edessä. Juhlia ajatellen voi suunnitella pientä suolaista tarjottavaa, joista tässä esimerkkejä. Tikut ja pienten suolaisten palojen pohjat voi paistaa valmiiksi jo ennen juhlapäivää.

Feta-tomaattipalat

30-40 kpl

  • 1 pkt lehti- tai voitaikinalevyjä (500 g)
  • kananmunaa
  • unikonsiemeniä
  • Täyte:
  • 1 tlk fetajuustoa
  • 1 dl kermaa
  • 1 tlk aurinkokuivattuja tomaatteja (n. 200/350 g)
  • oliiveja
  • punapippuria

Ota pienellä pyöreällä (halkaisija 4 cm) muotilla vähän sulaneista taikinalevyistä pyörylöitä. Voitele ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 225 asteisen uunin keskiosassa noin 10 min.

Murusta fetajuusto ja hienonna valutetut aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kaikki täytteen ainekset. Täytä taikinapyörylät halkaisemalla ne keskeltä ja laittamalla noin 1 tl täytettä väliin.

Suolaiset pikkukuut

noin 20 kpl

  • ½ pkt lehtitaikinalevyjä (250 g)
  • Päälle:
  • 1 tlk pestoa (n. 200 g)
  • jättikatkaravun pyrstöjä
  • 1 tlk latva-artisokan sydämiä
  • 10 kpl viiriäisen munia
  • koristeluun tilliä

Ota kuun muotoisella (halkaisija noin 4 cm) piparimuotilla vähän sulaneista taikinalevyistä palasia. Paista ne 225 asteisen uunin keskiosassa noin 10 min.

Päällyste:
Keitä munat ja kuori ne sekä ravut. Halkaise taikinapyörylät. Yhdestä pyörylästä saat 2 pientä suupalaa. Laita halkaistuille taikinapohjille 1 tl pestoa ja päälle ohjeen pikkuherkkuja.

Parmesaani juustotikut

noin 30-40 kpl

  • 1 pkt voi, torttu- tai lehtitaikinaa (500 g)
  • 2 kananmunaa
  • 3-4 dl parmesaani -juustoraastetta

Leikkaa levyistä ½-1 cm:n levyisiä suikaleita; yksi levy 6-7 pitkäksi suikaleeksi. Kierrä suikaleet halutessasi itsensä ympäri kierteelle. Pyörittele tankoja lautasella, jossa on munaa ja sen jälkeen lautasella, jossa on juustoraastetta. Laita juustotangot leivinpaperille uunipelille ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi, 6-10 min kierteen paksuudesta riippuen.

Savuporo-ruispiiraset

noin 16 kpl pikkupiiraita

  • 1 pkt ruistaikinaa (500 g)
  • Täyte:
  • 200 g savuporoleikkelettä ohuina suikaleina
  • 2-3 dl sipulia varsineen (tai 1 purjosipuli)
  • 200 g emmental- tai parmesaani- tms. voimakkaanmakuista juustoraastetta
  • 2 munaa
  • 1 tlk kermaviiliä tms (n. 2dl)
  • 1 tl kirveliä
  • 1 tl yrttisuolaa
  • ½ tl mustapippurirouhetta

Ota taikina sulamaan. Pohjan sulaessa sekoita täytteen ainekset. Jaa yksi taikinalevy aina kahdeksaan osaan, saat yhteensä 16 palaa. Vuoraa aina yhdellä taikinapalalla yksi muffinivuoka (folio-, silikoni- tai vastaava). Kaada täyte syvennykseen.

Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n.15 min.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat