CNN: Trump on halukas julistamaan kansallisen hätätilan saadakseen muurilleen rahaa

Meksiko vastustaa Trumpin rajamuuria 1:43
Meksiko on vastustanut muurin rakentamista alusta asti. Arkistojuttu vuodelta 2017.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on halukas julistamaan kansallisen hätätilan saadakseen rahoitusta Meksikon-muurilleen, uutiskanava CNN kertoo.

Trump väläytti mahdollista hätätilaa aiemmin tällä viikolla. CNN:n haastatteleman nimettömän hallintolähteen mukaan Trump saattaa hyvinkin ottaa hätätilan käyttöön, jos kiista muurin rahoituksesta ei ala ratketa.

Julistamalla kansallisen hätätilan Trump voisi kiertää kongressin kokonaan ja ohjata rahaa muurin rakentamiseen esimerkiksi puolustusministeriölle osoitetuista rahoista.

– Emme voi jatkaa näin loputtomiin, Trumpin ja demokraattien neuvotteluissa läsnä ollut lähde kertoi.

Sopu vielä kaukana

Trumpin ja demokraattien kiista muurin rahoituksesta on johtanut siihen, että neljännes liittovaltion toiminnoista on ollut suljettuna 22. joulukuuta lähtien. Tämä tarkoittaa, että 800 000 hallinnon työntekijää on jo kolmatta viikkoa ilman palkkaa. Osa on lomautettuna, osa joutuu tekemään töitä palkatta.

Neuvottelut hallintosulun lopettamiseksi jatkuvat tänään, mutta toivo ratkaisun löytymisestä on vähissä. Eiliset neuvottelut päättyivät ilman läpimurtoa. Varapresidentti Mike Pencen ja demokraattien edustajien tapaamisen jälkeen Trump tviittasi, ettei keskusteluissa ollut juuri edistytty.

Meksikon rajalle kaavailtu muuri oli Trumpin keskeisiä vaalilupauksia. Trump haluaa muurin rakentamiseen 5,6 miljardia dollaria, mutta kongressi ei ole suostunut myöntämään rahaa. Edustajainhuone siirtyi torstaina demokraattien haltuun, ja demokraatit vastustavat hanketta kiivaasti.

Trump uhosi tällä viikolla, että on valmis pitämään hallintosulun yllä vaikka vuosia. 

Lue myös:

    Uusimmat