Mainos

CNN tapasi vangittuja ISIS-taistelijoita – "meitä huijattiin ja huumattiin"

Amerikkalaisen uutiskanavan CNN:n toimittaja tapasi vangittuja ISIS-taistelijoita Syyriassa. Monet vangit kokevat joutuneensa ISIS:in riveihin pakon edessä.

ISIS hallitsee laajoja alueita muun muassa Syyriassa ja Irakissa. Se on vastuussa useista länsimaalaisten ja "vääräuskoisten" mestauksista.

CNN:n toimittaja Ivan Watson pääsi Syyrian pohjoisosassa sijaitsevaan vankilaan tapaamaan vangittuja ISIS-taistelijoita. Vankila sijaitsee kurdien hallinnoimalla alueella.

Watson kertoo jutussaan, kuinka hänen eteensä tuotiin vankeja, joiden silmät oli sidottu. Hän ei päässyt näkemään vankikoppeja. Journalisti pyysi vartijoita poistamaan siteet miesten silmiltä.

Hän kertoo, että eräs vangeista yllättyi nähdessään ulkomaalaisen edessään. Toinen vanki tärisi pelosta tullessaan silmät sidottuina haastatteluhuoneeseen.

Syyrialainen, Suleiman-niminen vanki kertoo joutuneensa liittymään ISIS:in riveihin perheensä turvallisuuden takia. Hän kertoo olleensa mukana pommi-iskussa, jonka ISIS kohdisti kurdeja vastaan. Hän kertoo amerikkalaistoimittajalle menettäneensä iskussa oman veljenpoikansa.

Maksua iskusta hän sai noin 3600 dollaria.

– He sanovat taistelevansa islamin ja oikeuden puolesta. He valehtelevat meille. He käyttävät hyväksi mieliämme ja köyhyyttämme, Suleiman kertoo.

Vartijat taluttavat CNN:n toimittajan eteen myös nuoren miehen. Kareem-niminen mies kertoo olevansa 19-vuotias.

Hän kertoo taistelleensa ISIS:in joukoissa noin vuoden eri puolilla aluetta ja saaneensa siitä maksua noin 2000 dollaria. Kareem esittelee toimittajalle rumia, vaaleita ja tummia arpia vatsassaan ja käsissään.

Hän väittää ISIS:in huumaavan taistelijoita.

– He antoivat meille pillereitä - hallusinaatioita aiheuttavia pillereitä, jotka saavat sinut taistelemaan etkä välitä elätkö vai kuoletko, Kareem kertoo.

Kareemin kanssa taisteli ulkomaalaisia, joille ISIS oli luvannut vaimoja. Kareem kertoo, että ulkomaalaisten kanssa oli vaikea kommunikoida, sillä he eivät puhuneet paikallista murretta. Hän kertoo tavanneensa muun muassa kiinalaisen taistelijan.

Kareemin mukaan ISIS on teloittanut useita vankejaan.

–Kaikkien täytyy toimia ISIS:in mukaan. Myös naiset, jotka eivät peitä kasvojaan, voidaan mestata, hän kertoo CNN:lle.

Watson tapasi myös Jaberin, joka on entinen opettaja ja kahden lapsen isä. Hän on myöntänyt osallisuutensa autopommi-iskuun.

Jaberin mukaan CNN:n toimittaja menettäisi henkensä, jos hän törmäisi ISIS:iin.

– On erilaisia kuolemia. He kiduttaisivat sinua varmasti, he saattaisivat mestata sinut tai leikata kätesi irti. He eivät vain yksinkertaisesti ampuisi luotia päähäsi, Jaber kuvailee.

Watson kertoo artikkelissaan, että vangit vaikuttavat olevan hyvin tietämättömiä maailman tapahtumista. Esimerkiksi Suleiman vaikuttaa hyvin yllättyneeltä kuullessaan länsimaiden pommituksista ISIS:iä vastaan Kobanessa.

He kaikki ovat sitä mieltä, että ISIS:iin liittyminen oli virhe. He myös pyytävät anteeksiantoa vanginvartijoiltaan.

Kurdilaiset vartijat ovat tosin varmoja, että vapautuessaan miehet liittyisivät takaisin ISIS:in riveihin.

CNN korostaa, ettei se pysty vahvistamaan vankien puheita todeksi eikä olemaan varma siitä, onko vangit ohjeistettu puhumaan medialle tietyllä tavalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.