Mainos

CNN: Pitkään salattu ohjelma - delfiinejä koulutetaan terrorismin vastaiseen taisteluun

Delfiinit ja merileijonat kuulostavat epätodennäköiseltä aseelta terrorismin vastaisessa taistelussa.

Kuitenkin 1960-luvulta lähtien Yhdysvallat sekä kourallinen muita maita ovat kouluttaneet merinisäkkäitä juuri tähän nimenomaiseen tarkoitukseen. Yhdysvalloissa ohjelmaa rahoitetaan vuosittain 20 miljoonalla dollarilla.

Delfiinejä ja merileijonia koulutetaan muun muassa havaitsemaan merimiinoja ja uimareita. Merinisäkkäitä on koulutettu myös noutamaan tiettyjä veteen joutuneita esineitä.

Esimerkiksi delfiinejä on käytetty viimeksi Irakin sodassa, jossa ne etsivät merimiinoja. Delfiinit pääsivät tositoimiin myös Persianlahden sodan aikana, jolloin niiden tehtävänä oli varmistaa avustuslaivojen turvallinen kulku.

Yhdysvaltain merivoimat piti merinisäkäs-ohjelman salassa aina 1990-luvulle asti. CNN on yksi harvoista tiedotusvälineistä, joka on päässyt tutustumaan siihen, kuinka ohjelma todella toimii.

"Minut pysäytti merileijona, joka jäi roikkumaan jalkaani"

CNN:n toimittaja sai tehtäväkseen sukeltaa San Diegon vesiin ja yrittää viisi kertaa hyökätä satamassa oleviin laivoihin. Harjoituksen tarkoituksena oli näyttää, kuinka hyvin merivoimien kouluttamat merinisäkkäät havaitsevat vesistöstä mahdollisia hyökkääjiä.

Toimittaja yritti lähestyä laivoja useilla eri tavoilla, mutta turhaan.

– Sekä uimalla pinnalla että sukeltamalla tulokset olivat samoja. Lähestyin laivoja hämärässä vedessä, kun yhtäkkiä tunsin aggressiivisen tönäisyn merkkinä siitä, että delfiini oli havainnut minut ja turvallisuusjoukot olivat matkalla paikalle, toimittaja kuvailee.

– Yrityksistäni huolimatta olin delfiinille helppo kohde. Myöhemmin minut pysäytti vielä merileijona, joka jäi roikkumaan jalkaani kuin olisin ollut pihdeissä, ja näin minut saatiin nostettua partioveneeseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.