CMI:n uusi toiminnanjohtaja: Irakissa katsottava tulevaisuuteen

Tänään Suomessa alkava Irak-seminaari ei Crisis Management Initiative -toimiston uuden toiminnanjohtajan Kalle Liesisen mukaan ole rauhanneuvottelu, vaan ajatuksia tulevaisuuteen suuntaava tapaaminen. Liesinen on tyytyväinen CMI:n Suomen ulkoministeriöltä saamaan rahoitukseen.

Irakin tilanteeseen on tarkoitus etsiä ratkaisua Suomessa tänään alkavassa seminaarissa. Tapaamisen järjestää presidentti Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative -toimisto.

CMI:n uusi, lokakuun alussa aloittava toiminnanjohtaja Kalle Liesinen pitää tapaamista mielenkiintoisena.

- Minusta on positiivista ja tärkeää, että ihmiset alkavat miettiä, mitä tehdään sen jälkeen, kun sota ja tappaminen loppuvat. Tapaamisessa on mukana ihmisiä, jotka ovat olleet sopimassa aivan käytännössä tällaisia asioita Pohjois-Irlannissa ja Etelä-Afrikassa. Kysymys on siitä, että yritetään kertoa irakilaisille, millaisiin asioihin he törmäävät silloin, kun rauhaa aletaan rakentaa, Liesinen kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Tämä saattaa olla kertatapaaminen. Jos on oikein hyvä onni, se ehkä poikii ajatuksen jatkamisesta. Kysymys ei ole kuitenkaan rauhanneuvotteluista, vaan siitä, että yritetään suunnata ihmisten ajatuksia tulevaisuutta kohti.

Liesisen mukaan yhdessä kulttuurissa käytettyjä keinoja ei ole ongelmatonta soveltaa kokonaan toisenlaiseen kulttuuriin, mutta eri kansojen väliltä löytyy yhtäläisyyksiä.

- Jokaisella kulttuurilla on omia tapojaan järjestellä näitä asioita, mutta aina on myös samanlaisuuksia eri puolilla maailmaa. On esimerkiksi verikoston perinteitä tai tämän tyyppisiä asioita, jotka yhtäkkiä hyppäävät ikään kuin toisen kulttuurin alueelle.

Liesinen ei lähde arvioimaan, millaisia ratkaisuyrityksiä Irakin tilanne kaipaa.

- Se on kovin komplisoitu maa, jossa on itse asiassa monta kriisiä päällekkäin. Meidän on oikeastaan aika vaikea täältä länsimaista edes hahmottaa sitä, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Me suomalaiset olemme sata vuotta puhuneet omasta sisällissodastamme tai vapaussodastamme. Se on hyvä esimerkki siitä, että nämä asiat tulevat esille jossain vaiheessa ja pitää löytää mallit, joilla ne käsitellään, Liesinen toteaa.

Suomen rahoitus helpottaa toimintaa

CMI on ollut aiemmin enimmäkseen ulkomaisten rahoittajien varasssa, mutta nyt rahoitusta tulee myös Suomen ulkoministeriöltä. Liesisen mielestä suomalainen rahoitus helpottaa CMI:n toimintaa.

- Tietysti meidän päätoimintamme tulee edelleenkin ulkomailta, koska teemme projekteja eri hallituksille ja Euroopan unionille. Se, että Suomi laittoi budjettiinsa nyt kymmenen prosenttia meidän liikevaihdostamme, helpottaa toimintaa huomattavasti. Projekteista saadaan rahat niiden jälkeen, mutta kun meillä on tällainen kotimainen pesämuna, se tekee toiminnasta pitkäjänteisempää ja rauhallisempaa, Liesinen kuvailee.

Suomessa on puhuttu viime aikoina paljon siviilikriisinhallinnasta. Liesisen mielestä Suomella olisi resursseja tehdä tällä alueella enemmänkin.

- Suomi tunnetaan luotettavana toimijana ja meillä on pitkät perinteet ja hyvää osaamista. Maailmalla Suomi on kuitenkin hyvin pieni toimija, ja meidän pitää katsoa, mihin on järkevää sijoittaa ja mistä saamme eniten vaikutusta irti.

- Tällä hetkellä odotetaan sitä, mitä Kosovossa tapahtuu. On varauduttu siihen, että jos Kosovo lähtee liikkeelle, niin ainakin siviilikriisinhallintapuolella sinne pystytään satsaamaan. Kosovoon on tulossa Euroopan suurin siviilikriisinhallintaoperaatio, mikäli Ahtisaaren suunnitelma etenee, Liesinen muistuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat