Clooneyn odotetulle uutuuselokuvalle ristiriitainen vastaanotto

George Clooneyn uuden elokuvan The Monuments Menin piti olla yksi Berliinin elokuvajuhlien tapauksista. Kriitikkovastaanotto vaihteli kuitenkin tyrmäävästä murskaavaan.

George Clooneyn ohjaamasta ja tähdittämästä The Monuments Menistä povattiin menestystä, mutta elokuva on yllättäen saanut sen nähneissä kriitikoissa aikaan ristiriitaisia tuntemuksia: huonojen arvostelujen vyöryessä varsinainen pressipäiväkin peruttiin. Tähtien esiintyminen jäi gaalanäytöksen ja yhden lehdistötilaisuuden varaan.

Tosipohjainen elokuva kertoo yksiköstä, joka etsi ja suojeli taideaarteita natsien perääntyessä läntisestä Euroopasta vuosina 1944 ja 1945. Käsikirjoitus ammentaa Robert M. Edselin samannimisestä tietokirjasta.

Clooneyn ohjaamassa elokuvassa näyttelevät hänen lisäkseen Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin ja Cate Blanchett. Ryhmä marssi täpötäyteen lehdistötilaisuuteen laulaen Working in the Coal Mine.

The Monuments Men on Clooneyn viides yhteistyö tuottaja-käsikirjoittaja Grant Heslovin kanssa.

– Grant luki Edselin kirjan ja kertoi siitä minulle. Se muistutti elokuvista, joita nuorena rakastin. Sellaisista kuin Navaronen tykit ja Kellyn sankarit, Clooney kertoi.

– Olimme tehneet Grantin kanssa aika kyynisiä elokuvia viime aikoina.

Tarinan merkityksellisyyttä Clooney painotti kertomalla, että monumenttimiesten työ oli sodan hävityksen keskellä pyyteetöntä. Liittoutuneet palauttivat aarteet niille, joille ne kuuluivat. Ensimmäistä kertaa sotahistoriassa voittaja ei pitänyt saalistaan.

Elokuvan sekava tunnelma läsnä myös lehdistötilaisuudessa

Clooney istui lehdistötilaisuudessa tyylikkäästi puvussa kuten aina. Vieressä Bill Murray virnuili pipo päässään. Clooneyn julkisuusasema on kiehahtanut niin yli, ettei tilaisuus 350 toimittajan edessä pysynyt asiallisena minuuttiakaan.

Saksalaistoimittaja kysyi, miten ryhmä on edellisillan juhlista huolimatta niin pirteä.

– Olemme yhä kännissä, Clooney vinoili.

Kiinalaistoimittaja tiedusteli puolestaan, milloin Clooneya saa odottaa Kiinaan elokuvantekoon. Meksikolaistoimittaja ilmoitti mikrofonin saatuaan, että Clooney on eroottisten fantasioiden aihe ja mielenterveyslääke monille naisille.

– Luulin, että sinulla olisi myös kysymys, Clooney sanoi jo selvästi kyllästyneenä.

Yleistunnelma oli yhtä sekava kuin elokuvassa, jota on kritisoitu tyylilajista toiseen heittelehtimisestä, epäuskottavuudesta ja juonettomuudesta. The Monuments Men on tähtien äijäleikkiä, jossa natsit ovat sikoja ja sankarit kivoja.

Paljastavimmat puheenvuorot koskivat lopulta rahaa ja julkisuutta.

– Olisi rasittavaa, jos joku, joka on meidän asemassamme, valittaisi. Minulla ei ole mitään valitettavaa, Clooney sanoi kysymykseen tähteytensä huonoista puolista.

John Goodmanilla oli heitto Clooneyn pohdintaan.

– Eikö rahojen laskeminen ole vaikea homma?

Eikä Clooneylla ole syytä huoleen. Huonoista kritiikeistä huolimatta The Monuments Men on Yhdysvaltojen ensimmäisten levityspäivien perusteella nousemassa menestykseksi.

(STT–KALLE KINNUNEN – MTV VIIHDE)

Lue myös:

    Uusimmat