Cloetta Fazer luopuu lakritsipötkön tutusta hahmosta

Pakkaus herättää monikultturisessa yhteiskunnassa keskustelua. Uusi pakkaus on nähtävissä aikaisintaan loppuvuodesta.

Makeisyhtiö Cloetta Fazer ajanmukaistaa lakritsikääreensä ulkoasua. Fazerin lakritsin lakupoika on ollut tuotteen tunnus jo 80 vuoden ajan. Cloetta Fazer kertoo tiedotteessaan, että hahmoon liitetään paljon tuttuja ja myönteisiä mielikuvia. Vuosien varrella ulkoasua on muutettu jo muutaman kerran.

- Pakkaus herättää silti monikulttuurisessa yhteiskunnassa keskustelua, minkä lisäksi kääreuudistus on tarpeen kansainvälistyvillä markkinoilla, Cloetta Fazerin viestintäpäällikkö Anita Laxen kertoo.

- Olemme jo jonkin aikaa pohtineet kääreen modernisointia ja näemme ajan hengen seuraamisen mahdollisuutena uudistua, Laxen jatkaa.

Makeisyhtiö on keskustellut asiasta myös Kuluttajaviraston kanssa. Fazerin lakritsikääre säilyy ennallaan vielä jonkun aikaa. Uusi pakkaus on nähtävillä aikaisintaan loppuvuodesta. Cloetta Fazer ajanmukaistaa tuotemerkkiensä kääreitä joka vuosi. Viime vuonna uudistus koski muun muassa Fazerin Sinistä, Geishaa ja Fazerinaa.

MTV3:n uutiset nosti viime viikolla aiheen pinnalle, mm. haastattelemalla europarlamentaarikko Claude Moraesia. Hän on sitä mieltä, että lakupoika-logo loukkaa vähemmistöjä, eikä sitä voisi kuvitellakkaan näkevän Ranskassa tai Iso-Britanniassa.

Katso lisää Netti-tv:stä

Vähemmistävaltuutettu Mikko Puumalainen oli tehnyt asiasta tutkimuspyynnön kuluttajavirastoon. Vielä viime viikolla Fazer ei halunnut asiaa kommentoida muuta kuin puolustamalla logon traditioarvoa.

Tutkija Annika Forsander Helsingin yliopistosta sanoo, että suurien yrityksien pitää olla varovaisia brändiensä rakentamisessa. Suvaitsevaisuus täytyy ottaa nykyaikana huomioon, eikä ihmisiä saa tahtomattaankaan loukata.

Forsander uskoo, että lakupojan puolustajat nousevat barrikaadeille kuten Turun sinapin ja Kossun puolustajat aikoinaan. MTV3:n jutun jälkeen viime keskiviikkona, lakupojan puolustajat rynnistivätkin kirjoittamaan nimensä nettiadressiin, jossa on tällä hetkellä jo lähes 5000 nimeä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat