Clintonin paineet voimankäyttöön kasvavat

YK:n Irakissa toimineet asetarkastajat lähtivät tänään maasta sen jälkeen kun Irak torstaina karkotti ryhmän amerikkalaisjäsenet. Presidentti Bill Clintonin sisäpoliittiset paineet voimankäyttöön kasvavat

Kuuden amerikkalaisen ryhmä saapui varhain aamulla Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin, kun taas ryhmän muut 68 jäsentä matkasivat Bahrainiin. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi eilen jyrkästi Irakin karkotuspäätöksen. Samalla neuvosto uhkasi Irakia "vakavilla seurauksilla", jos Irak ei noudata viipymättä YK:n päätöslauselmia. Turvallisuusneuvoston lausunto valmistui vasta myöhään illalla paikallista aikaa, koska Kiina halusi vielä saada viime hetken ohjeita Pekingistä.

Neuvosto antoi "täyden tukensa" YK:n asetarkastusryhmän australialaiselle johtajalle Richard Butlerille. Butler keskeytti torstaina asetarkastukset epämääräiseksi ajaksi sen jälkeen, kun Irak oli karkottanut ryhmän kuusi amerikkalaisjäsentä.

Irakiin jäi seitsemän YK:n edustajaa, joiden tehtävänä on valvoa Bagdadissa olevia YK:n laitteistoja sekä 12 chileläistä helikopterien lentäjää ja huoltomiestä.

Venäjä vastustaa voiman käyttöä

Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten Irakia olisi painostettava noudattamaan neuvoston päätöslauselmia. Presidentti Bill Clinton on kuitenkin kasvavan sisäpoliittisen paineen alla, jotta hän näyttäisi vihreää valoa esimerkiksi sotavoiman käytölle Irakia vastaan.

Cinton sanoi tänään, että YK:n pakotteet Irakia vastaan pysyvät voimassa niin kauan kuin presidentti Saddam Hussein on vallassa Irakissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright arveli tänään, että Britannian päätös asettaa laivueellinen hävittäjiään valmiustilaan yhdessä Yhdysvaltain kanssa voisi saada viestin perille Irakin presidentille Saddam Husseinille.

Britannian varapuolustusministeri John Reid ilmoitti aiemmin, että Britannia asettaa mm. laserpommein varustetun Harrier GR-7 laivueen valmiustilaan kriisin vuoksi. Laivue on valmis siirtymään Persianlahdelle 48 tunnin varoajalla.
-Käymme tiiviitä diplomaattisia neuvotteluja, mutta emme ole sulkeneet pois mitään muutakaan vaihtoehtoa, sanoi Albright.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan maan hallitus pohtii parhaillaan, onko Persianlahdelle syytä lähettää lisää joukkoja. Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev sanoi puolestaan, ettei hän näe syytä, miksi Irakia vastaan tulisi käyttää sotavoimaa. Sergejevin mukaan maailmassa on "tarpeeksi selväpäisyyttä", jotta kriisi voidaan ratkaista ilman sotilasoperaatioita.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi tänään Irakia tukevan päätöslauselman ja kehotti presidentti Boris Jeltsiniä ajamaan turvallisuusneuvostossa avustuslentojen sallimista Iraniin. Lennoilla olisi määrä evakuoida sairaita lapsia.

Butler: tarkastajat palaavat

YK:n asetarkastajien päällikön Richard Butlerin mukaan tarkastajat palaavat Irakiin "tavalla tai toisella mahdollisimman nopeasti". Butler varoitti, että tarkastajien poissaollessa Irakissa saattaa olla meneillään "vaarallisia ja laittomia" toimia.

-Kymmenen viime päivän aikana he ovat estäneet kameroitamme, siirrelleet varusteitamme ja estäneet tarkastuksiamme. Nyt emme pysty näkemään samalla tavalla kuin ennen mitä tapahtuu, ja siksi olemme tietenkin huolissamme, että selkiemme takana suoritetaan vaarallisia ja laittomia toimia, Butler sanoi.

Hän painotti, että asetarkastajien poissaollessa U-2- tiedustelukoneiden lennot Irakin yllä ovat entistä tärkeämpiä. Butler toisti, että koneet ovat YK:n alaisuudessa, vaikka niiden lentäjät ovatkin amerikkalaisia. Irak on uhannut ampua koneet alas.
(STT-Reuters-DPA-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat