Mainos

Clintonin kirjasto avattiin Arkansasissa

Little Rockissa pidettyihin avajaisiin osallistuivat kaikki elossa olevat Yhdysvaltain presidentit ja joukko ulkomaisia arvovieraita.

Yhdysvalloissa Bill Clintonin presidenttikirjasto on avattu juhlallisin menoin Little Rockissa Arkansasissa. Avajaisjuhlallisuuksiin osallistui Yhdysvaltain entisiä presidenttejä sekä joukko viihdemaailman tähtiä ja ulkomaisia arvovieraita. Väkeä viihdytti muun muassa irlantilaisen U2-yhtyeen keulahahmo Bono, ja ohjelmaan kuului ilmavoimien lentonäytös.

Lasista ja teräksestä rakennettuun kirjastoon on talletettu 80 miljoonaa erilaista dokumenttia ja 75 000 museoesinettä. Kirjaston odotetaan houkuttelevan jopa 300 000 vierailijaa vuodessa.

Kirjaston ensimmäiset näyttelyt keskittyvät Clintonin uraan. Myös Clintonin erottamisesitykseen johtaneelle suhteelle Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyyn on omistettu oma osastonsa. Entisten presidenttien arkistoissa oleva materiaali on kokonaisuudessaan julkista vuonna 1978 säädetyn lain nojalla.

Kirjastonsa avajaisjuhlallisuuksissa puhunut Clinton suomi seuraajansa George Bushin päätöstä aloittaa Irakin sota.

- Uskon, että Bushin hallinto teki virheen lähtiessään sotaan silloin, kun se lähti, ja että se vieroitti maailman meistä. Ja useimmat amerikkalaiset eivät ole keskittäneet (huomiotaan) tähän, Clinton sanoi ABC-kanavan televisiohaastattelussa.

Hänestä Bushille olisi voinut antaa sotavaltuudet, jos Irakin presidentti Saddam Hussein ei olisi tehnyt yhteistyötä YK:n asetarkastajien kanssa tai jos Irakista olisi löytynyt joukkotuhoaseita, joista Saddam ei olisi luopunut.

(MTV3-AFP-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 19.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.