Mainos

Clintonin ja Tshernomyrdinin eivät löytäneet ratkaisua

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin ja Venäjän Balkanin-erityislähettilään Viktor Tshernomyrdinin keskustelut Washingtonissa eivät johtaneet läpimurtoon Kosovon kriisissä, kertoo Valkoisen talon tiedottaja Joe Lockhart.

Tshernomyrdin kertoi itse varhain aamulla Suomen aikaa olevansa nyt hieman lähempänä Kosovon kriisin diplomaattista ratkaisua. Hän kommentoi tilannetta Valkoisessa talossa neuvoteltuaan Clintonin kanssa. Tshernomyrdin totesi kuitenkin, että keskusteltavat asiat ovat erittäin monimutkaisia, ja antoi samalla ymmärtää, ettei todellinen läpimurto neuvotteluissa ole lähellä. Yhdysvaltain edustajan mukaan Yhdysvaltain johdon kanta kriisiin on pysynyt muuttumattomana. Tshernomyrdinin näkemys edistymisestä pitää paikkansa vain, jos Venäjä katsoo lähestyneensä Yhdysvaltain ja Naton kantoja asiassa, edustaja sanoi.

Tshernomyrdin toi Clintonille presidentti Boris Jeltsiniltä kirjeen, jossa Tshernomyrdinin mukaan oli konkreettisia ehdotuksia sodan lopettamiseksi. Kirjeen yksityiskohtia ei ole julkistettu. Tshernomyrdin keskusteli tiistaina toistamiseen varapresidentti Al Goren kanssa Balkanin verenvuodatuksen lopettamisesta. Myöhemmin hän tapasi myös Washingtonissa vierailevan Japanin pääministerin Keizo Obuchin, jolle hän niin ikään kertoi Jugoslavian kriisissä ilmenevistä "myönteisistä merkeistä". Tshernomyrdinin mielestä pari viime viikkoa ovat osoittaneet, että Jugoslavian johto on pehmentämässä kantaansa.

Clinton väläytti aiemmin maanantaina mahdollisuutta keskeyttää Jugoslavian vastaiset ilmaiskut, jos Jugoslavia taipuu Naton päävaatimuksiin. Lisäksi Clinton kertoi olevansa valmis keskustelemaan Kosovon kansainvälisten rauhanturvajoukkojen kokoonpanosta. Tshernomyrdinin mukaan yksi neuvottelujen pääkysymyksiä on, millä ehdoin Nato saattaisi olla valmis keskeyttämään pommitukset. Yhdysvaltain edustajan mukaan Clinton toisti Balkanin-lähettiläälle Naton ehdot ilmahyökkäysten lopettamiselle.

G8-maiden ulkoministerit Bonniin

Teollisuusmaiden G7-ryhmän sekä Venäjän ulkoministerit keskustelevat Kosovon kriisistä Bonnissa torstaina, kerrottiin Saksan ulkoministeriöstä. Saksa on yrittänyt jo useiden viikkojen ajan saada tällaisen kokouksen koolle. Kokoukseen osallistuvat Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Britannia, Italia, Japani, Saksa ja Kanada. EU:n puheenjohtajana toimivan Saksan tavoitteena on saada länsimaat ja Venäjä sopimaan yhdessä siitä, että Kosovoon lähetetään YK:n valtuutuksella kansainvälisiä joukkoja sen jälkeen, kun serbijoukot ovat vetäytyneet maakunnasta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.