Mainos

Clintonin ja Putinin tapaaminen alkoi lupaavasti

Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin Venäjän vierailu on alkanut rennoissa tunnelmissa. Ensin syötiin ja sen jälkeen kuunneltiin jazz-musiikkia.

Clinton ja hänen venäläinen virkaveljensä Vladimir Putin aloittivat tapaamisensa eilen päivällisellä Kremlissä, jonka aikana he kuuntelivat jazzia ja keskustelivat mm. kansainvälisestä turvallisuudesta ja aserajoituksista.
Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan osapuolet sopivat päivällisen yhteydessä jatkavansa vielä aamulla keskusteluja, joista ei ole sovittu aiemmin. Valkoinen talo ei ole vahvistanut tietoa.

Kahden suurvallan välinen varsinainen huippukokous järjestetään tänään.

Clinton ja Putin puivat ohjustentorjuntaa


Clinton saapui eilen illansuussa Moskovaan ensimmäiseen tapaamiseensa Venäjän uuden presidentin Vladimir Putinin kanssa. Yhdysvaltain kaavaileman uuden ohjustorjuntajärjestelmän odotetaan nousevan huippukokouksen pääaiheeksi.

Clintonia ja hänen seuruettaan, mm. ulkoministeri Madeleine Albrightia, oli lentokentällä vastassa Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov.

Putin kertoi amerikkalaisen NBC-television haastattelussa perjantaina, että hän aikoo esittää Clintonille vaihtoehtoista yhteistä järjestelmää ohjustentorjuntaan Yhdysvaltain kaavaileman kansallisen järjestelmän sijaan. Clinton ei suostunut eilen kommentoimaan ehdotusta.
-Me keskustelemme siitä Venäjällä, Clinton sanoi ennen lähtöään Berliinistä Moskovaan.

Moskovaan saavuttuaan Clinton jatkoi seurueineen lentokentältä suoraan Kremliin. Hän ei antanut mitään lausuntoja toimittajille. Clinton ja Putin keskustelevat tänään ensin kahdestaan, minkä jälkeen valtuuskuntien on määrä liittyä mukaan. Neuvotteluihin ottaa osaa myös Venäjän pääministeri
Mihail Kasjanov. Kaikkiaan Putinin ja Clintonin tapaamisen on määrä kestää kymmenen tuntia.

Uusi varustelukierre uhkana

Venäjä on vastustanut tiukasti Yhdysvaltain suunnitelmia rakentaa kansallinen ohjustorjuntajärjestelmä. Uusi järjestelmä rikkoisi Yhdysvaltain ja Venäjän välistä, vuonna 1972 solmittua ohjustorjuntasopimusta (ABM). Venäjä on jo uhannut sanoutua irti kaikista aseriisuntasopimuksista, jos Yhdysvallat rikkoo ABM:ää. Myös monet Euroopan maat ovat esittäneet pelkonsa siitä, että ohjustorjuntajärjestelmä rikkoisi nykyisen aseistuksen tasapainon ja johtaisi uuteen asevarustelukierteeseen.

Yhdysvallat perustelee suunnitelmiaan sanomalla, että sen on kyettävä suojautumaan Iranin, Irakin ja Pohjois-Korean tapaisten valtioiden mahdollisia hyökkäyksiä vastaan. Nämä maat saattavat olla pian kehittämässä pitkän kantaman ohjuksia. Kremlin tietojen mukaan Venäjä on ehdottamassa järjestelmää, jossa uhkaava ohjus ammutaan alas jo sen noustessa ilmaan. Yhdysvaltain edustajat ovat suhtautuneet viileästi ehdotukseen, mutta sanoneet olevansa valmiita kuuntelemaan, mitä venäläisillä on sanottavanaan.
-Uutta on se, että Putin näyttää nyt olevan valmis keskustelemaan asiasta, Albright sanoi saksalaistelevisiolle.

Tshetshenia ja terrorismikin esillä

Asekysymysten lisäksi Clintonin ja Putinin odotetaan keskustelevan Venäjän taloudesta, Tshetsheniasta, Balkanin tilanteesta, rikosten vastaisesta taistelusta ja kansainvälisestä terrorismista. Yhdysvaltalainen Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta -järjestö kehotti tänään Clintonia ottamaan vierailullaan tiukan kannan Tshetshenian sotaan. Tshetshenian siviiliväestö on järjestön mukaan joutunut huomattavasti laajemman hyökkäyksen kohteeksi kuin esimerkiksi Kosovon albaanit aiemmin.

Clintonin vierailu Moskovassa päättyy huomenna.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.