Clintonia ei haluta valtakunnanoikeuteen

Suurin osa amerikkalaisista ei usko, että presidentti Bill Clintonin pitäisi erota seksiskandaalinsa vuoksi, eikä häntä pidä asettaa valtakunnanoikeuteen, kertoi tuore mielipidemittaus tänään.

CBS-tv-yhtiön julkaiseman tutkimuksen mukaan suurin osa kyselyyn osallistuneista haluaisi kuitenkin, että kongressi nuhtelisi presidenttiä. Kaikkiaan 66 prosenttia kysellyistä ei halua Clintonin eroa ja 62 prosenttia ei usko, että hänen asettamisensa valtakunnanoikeuteen on tarpeen.

Yhteensä 31 prosenttia haluaisi Clintonin eroavan ja 32 prosenttia haluaisi asettaa hänet valtakunnanoikeuteen. Nuhtelun kannalla oli 56 prosenttia haastatelluista.

Asianajajat puolustuskannalla

Presidentti Bill Clintonin asianajajat olivat tänään puolustusasemissa ja kuvasivat erityissyyttäjä Kenneth Starrin seksiraporttia "osaksi mustamaalaamiskampanjaa". Asianajajat julkaisivat eilen 42-sivuisen vastineen, jossa kiistettiin kaikki 11 perustetta, joiden mukaan Clinton pitäisi asettaa valtakunnanoikeuteen.
-Presidentti ei valehdellut valaehtoisesti. Hän ei yrittänyt estää oikeutta eikä hän yrittänyt vaikuttaa todistajiin. Eikä hän ole väärinkäyttänyt presidentin oikeuksiaan, asianajajat kirjoittivat vastineessaan.

Vastineessa Clintonin asianajaja David Kendall ja Valkoisen talon neuvonantaja Charles Ruff syyttävät erityissyyttäjän toimistoa pyrkimyksistä nöyryyttää Clintonia raportin yksityiskohdilla. Vastine annettiin päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain kongressi antoi julkaista raportin internetissä. Starr on tutkinut väitettyjä väärinkäytöksiä vuodesta 1994 alkaen ja kuluttanut tutkimuksiinsa noin 40 miljoonaa dollaria.

-On selvää, että tämä neljä ja puoli vuotta kestänyt tutkimus on supistunut pelkkään seksiin, sanoivat Clintonin asianajajat.
-Raportti on täynnä niin tarpeetonta tietoa ja riettaita syytöksiä, että siitä voi vetää vain yhdenlaisen johtopäätöksen: sen periaatteellinen tarkoitus on vahingoittaa presidenttiä.

Vastineessa asianajajat myönsivät, että Clintonin suhde Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn ja hänen yrityksensä pitää suhde "yksityisenä" olivat väärin.
-Mutta ne eivät ole läheskään sen vertaisia toimia, jotka täyttäisivät valtakunnanoikeuteen asettamisen ehdot - valtiopetos, lahjonta tai muu vakava rikos.

Clintonin poliittisen tulevaisuuden koetinkivenä voidaan pitää marraskuussa järjestettäviä kongressin täytevaaleja. Demokraattinen puolue yrittää tuolloin kuroa umpeen republikaanien 11 paikan enemmistöä edustajainhuoneessa.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat