Mainos

Clinton yrittää vielä välittää lähi-idän rauhaa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ei eilen onnistunut taivuttamaan Syyriaa ja Israelia saman neuvottelupöydän ääreen Yhdysvaltain Shepherdstownissa käytävissä Lähi-idän rauhanneuvotteluissa. Clinton tapasi päivän aikana erikseen sekä Israelin pääministerin Ehud Barakin että Syyrian ulkoministerin Farouq al-Sharan.

Valkoisen talon mukaan Clintonin on kuitenkin määrä palata tänään iltapäivällä Suomen aikaa Shepherdstowniin keskustelemaan osapuolien kanssa. Kyseessä olisi tällöin jo Clintonin neljäs vierailu neuvottelupaikalle viiden päivän aikana. Valkoisen Talon tiedottaja Joe Lockhart piti Clintonin välitysyrityksiä kuitenkin hyödyllisinä:

-Presidentti pystyy kiirehtimään neuvotteluja. Kun hän saapuu kokouspaikalle, hänellä on selvä tarkoitus. Tämä tarkoitus on neuvottelujen saaminen vauhtiin. Lockhart perusteli. Neuvotteluissa ovat tähän mennessä kokoontuneet vasta työryhmä joka käsittelee Golanin ylängön turvallisuuskysymyksiä Israelin mahdollisen vetäytymisen jälkeen, sekä ryhmä joka pohtii suhteiden normalisointia. Rajakysymyksiä tai vesioikeuksia käsittelevät ryhmät eivät ole vielä kokoontuneet kertaakaan.

Kokouslähteiden mukaan Barak ja al-Shara eivät ole tähän mennessä päässeet yksimielisyyteen edes siitä, mihin tilanteeseen vuoden 1996 neuvotteluissa jäätiin. Nimettömänä pysytelleet syyrialaiset kokouslähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille, että neuvottelut ovat ajautumassa kriisiin. Syyrialaisten mukaan israelilaiset eivät suostu neuvottelemaan vetäytymisestä Golanin ylängöltä.

-Neuvottelujen jatkuminen on nyt Yhdysvaltojen käsissä. Syyria ei tule jatkamaan työryhmien työtä niin kauan kuin Israel ei suostu keskustelemaan rajakysymyksistä, vakuutti puolestaan nimetön diplomaattilähde uutistoimisto AFP:lle. Israelilaiset kokouslähteet ovat valittaneet, ettei Syyria ole tuonut neuvotteluihin mitään uusia näkökohtia.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.