Mainos

Clinton voittoon Länsi-Virginiassa

Hillary Clinton on voittanut odotetusti Yhdysvaltain demokraattisen puolueen esivaalin Länsi-Virginian osavaltiossa. Clintonin voittoa kuvataan alustavissa arvioissa selväksi.

Clintonin voitto Länsi-Virginiassa ei kuitenkaan vielä uhkaa kaksintaistelua johtavan Barack Obaman asemaa, sillä osavaltiossa on jaossa vain 28 valitsijamiestä.

Omaba on pysytellyt voitonsyrjässä kiinni viime aikoina, eikä Clintonin voiton uskota muuttavan tilannetta. Tosin Clintonin kannattajat ovat julistaneet, että voitto Länsi-Virginian kaltaisessa osavaltiossa osoittaa, että vain Clinton pystyy saamaan puolueen iäkkäät, vähätuloiset ja vähän koulutusta saaneet taakseen.

Clinton uhkuukin edelleen taistelutarmoa.

- Suurvoitto täällä Länsi-Virginiassa osoittaa sen, että kisan päättymistä julistaneet asiantuntijat ovat täysin väärässä. (…) Me teimme sen taas, joten jatketaan saman malliin, Clinton julisti kannattajilleen tulosennustusten selvittyä.

Clintonin voittoa avitti sekin, että varsin konservatiivisen osavaltion asukkaista vain viitisen prosenttia on mustia. Toisaalta taas julma vaalimatematiikka osoittaa, että Clinton on jäljessä sekä voitettujen osavaltioiden määrässä, äänten määrässä että valitsijamiesten määrässä.

Obaman kerrotaan puolestaan vahvistaneen asemiaan neljällä uudella niin sanotulla supervalitsijamiehellä. Supervalitsijamiehet ovat tällä kertaa erityisen tärkeitä, sillä kummankaan ehdokkaan on käytännössä mahdotonta saada esivaaleissa enää taakseen presidenttiehdokkuuteen tarvittavaa määrää valitsijamiehiä.

Länsi-Virginian jälkeen jäljellä on enää viisi muuta esivaalia, joissa jaetaan yhteensä 189 valitsijamiestä. Seuraavina ovat vuorossa Oregonin ja Kentuckyn esivaalit, jotka käydään 20. toukokuuta. Puerto Ricossa äänestetään 1. kesäkuuta ja Montanassa ja Etelä-Dakotassa 3.6.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.