Clinton voi joutua valtakunnanoikeuteen

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kiisti torstaina toistamiseen, että hänellä olisi ollut suhde Valkoisen talon avustajana pari vuotta sitten työskennelleen Monica Lewinskin kanssa. Samoin hän kiisti, että hän olisi kehottanut väitettyä seksikumppania salaamaan suhteen.

Asiaa tutkiva erikoissyyttäjä esitti virallisen pyynnön, että Valkoisen talon vieraslistat, puhelinsoittomerkinnät ja muu asiaa mahdollisesti valaiseva materiaali asetetaan tutkijoiden käyttöön.

Clinton joutui päivällä toimittajien ristituleen mennessään tapaamaan palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia. Hän kiisti, että hänellä olisi ollut sopimaton suhde. "Kaikki väitteet ovat perusteettomia enkä koskaan pyytäisi ketään puhumaan muuta kuin totta", Clinton sanoi. Jo aiemmin Clinton oli kiistänyt samat syytteet televisiohaastattelussa.

Torstaina vaikutti kuitenkin mahdolliselta, että Clinton saattaa joutua valtakunnanoikeuteen. Useimmat amerikkalaiset lehdet arvelivat, että Clintonin väitetty suhde Monica Lewinskyyn saattaa muodostua ennennäkemättömän vaaralliseksi presidentille eikä valtakunnanoikeus ei ole enää täysin mahdoton ajatus.

Clintonin poliittinen ura on tähän asti kestänyt lukuisista naisjutuista huolimatta. Tällä kertaa tilanne on toinen, lehdet kirjoittivat. Jos voidaan osoittaa, että maan korkein virkamies on kehottanut Lewinskyä valehtelemaan valan velvoittamana, ei jutussa ole muuta vaihtoehtoa kuin erottaminen. Lisäksi Clintonin aiemmat naisjutut tapahtuivat silloin kuin hän ei vielä ollut presidentti. Tuorein juttu sattui kuitenkin Valkoisessa talossa sen jälkeen, kun Clintonista oli tullut presidentti.

Valtakunnanoikeus on monimutkainen juttu Yhdysvalloissa. Ensimmäinen porras on edustajainhuoneen lakivaliokunta. Sen tämän hetkinen puheenjohtaja Henry Hyde on aiemmin ollut haluton keskustelemaan valtakunnanoikeudesta. Hän on kuitenkin muuttanut mieltään ja sanonut äskettäin, että jos Lewinskyn syytökset osoittautuvat oikeiksi, on hyvin mahdollista, että hän ottaa asian esille.

Jos valiokunta äänestää valtakunnanoikeuden puolesta, on edustajainhuoneen 435 jäsenen otettava kantaa siihen, ovatko syytteet tarpeeksi painavia valtakunnanoikeuden koolle kutsumiseksi. Jos edustajainhuone kannattaa syytteen nostamista, muodostavat senaatin sata jäsentä valtakunnanoikeuden. Tuomitsemiseksi tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Vain yksi Yhdysvaltain presidentti on ollut valtakunnanoikeudessa eli Andrew Johnson 1868. Hänet asetettiin syytteeseen sotaministerin kanssa käydyn pitkällisen kiistan seurauksena. Hänet vapautettiin kuitenkin syytteistä yhden äänen erolla. Myös Richard Nixonia uhkailtiin valtakunnanoikeudella Watergate-skandaalista. Hän kuitenkin erosi virastaan 1974, kun kävi selväksi, että edustajainhuone aloittaisi syytetoimet.
(STT-TT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat