Clinton: Venäjää on autettava

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton arvioi, ettei demokratia vielä ole lujasti juurtunut Venäjälle. Länsimaiden on tehtävä kaikki voitavansa Venäjän auttamiseksi, Clinton sanoi Aachenissa.

Clinton, Bill nauraa

Clinton otti Aachenissa vastaan Kaarle Suuren palkinnon työstään Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden hyväksi.
-Meidän on tehtävä työtä kumppanuuden rakentamiseksi Venäjän kanssa, Clinton sanoi. Mitään ovia ei hänen mukaansa voida lopullisesti sulkea Venäjän edestä, ei sen paremmin sotilasliitto Naton kuin Euroopan unioninkaan.

Presidentti myös korosti puheessaan Euroopan ja Yhdysvaltain yhteistyötä.
-Eurooppa on tänään rauhallisempi, yhtenäisempi ja demokraattisempi kuin koskaan aiemmin, Clinton sanoin. Kaikki, jotka ovat tämän eteen työtä tehneet - niin amerikkalaiset kuin eurooppalaisetkin - voivat hänen mukaansa olla ylpeitä itsestään. Clinton painotti kuitenkin samalla, ettei työ Euroopan rakentamiseksi ole vielä lopussa. Erityisesti Kaakkois-Euroopan maita on hänen mukaansa autettava sitoutumaan demokratiaan. Serbian siirtymistä demokratiaan on Clintonin mukaan vaadittava edelleen järkkymättä.

-On varmistettava se, ettei (Jugoslavian presidentillä Slobodan) Milosevicillä ja hänen vihan ja etnisen puhdistuksen politiikallaan ole tulevaisuutta, Clinton vaati. Clintonista tuli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti ja kolmas amerikkalainen, jolle on myönnetty Kaarle Suuren palkinto.

Amerikkalaisista entiset ulkoministerit George Marshall ja Henry Kissinger ovat aiemmin saaneet palkinnon, joka viime vuonna myönnettiin Britannian pääministerille Tony Blairille. Palkinto perustettiin vuonna 1949. Clinton arvioi, että Euroopan unionissa on jopa 30 jäsenmaata yhden sukupolven kuluessa. EU ulottuu Baltian maista aina Balkanille ja Turkkiin asti, ja se on laajempi kuin Eurooppaa 700-luvulla hallinnut Kaarle Suuri osasi kuvitellakaan, Clinton ennusti.

Schröder varoitti jälleen

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder varoitti jälleen Aachenissa Clintonia Yhdysvaltain kaavailemasta uudesta ohjustorjuntajärjestelmästä. Hanke saattaa horjuttaa nykyistä aseistuksen tasapainoa, ja siitä tulisi keskustella Naton sisällä, Schröder esitti. Schröder ilmaisi tyytyväisyytensä Clintonin lupaukseen ottaa huomioon hankkeen vaikutus nykyisiin asesopimuksiin.

Varoituksen sanojen lisäksi Schröder tarjosi Clintonille myös suitsutusta. Clinton voi hänen mukaansa olla tyytyväinen kahteen virkakauteensa. Schröderin mukaan yksi Clintonin edeltäjistä, presidentti John F. Kennedy, pääsi saksalaisten sydämiin kutsumalla itseään "berliiniläiseksi" (ein Berliner). Clintonin sitoutuminen Euroopan asioihin on tehnyt hänestä "eurooppalaisen", Schröder sanoi.

Aachenin kaupunki kiitti Clintonia toimista eettisten normien ja lainmukaisuuden säilyttämiseksi, myös sotilaallisen voiman käytöstä. Bosnia-Hertsegovina ja Kosovo osoittavat, että Euroopan unioni ei ole kykenevä toimimaan - ainakaan ilman Yhdysvaltain mukanaoloa, sanottiin kunniakirjassa. Aacheniin oli kokoontunut myös mielenosoittajia, jotka vastustivat Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa Euroopassa ja palkinnon myöntämistä Clintonille.
-Ei palkintoja sodalle, sanottiin kaupan ikkunaan viritetyssä julisteessa.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat