Mainos

Clinton varoitti rasismin paluusta

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi tänään, että Yhdysvalloissa on nähtävissä selviä merkkejä rotusorron lisääntymisestä.

San Diegossa yliopiston päättäjäisissä puhunut presidentti korosti, että rasismi pitää kitkeä paitsi lakien myös asennekasvatuksen avulla.
-Olemme jo päässeet eroon rasismista laeissamme. Nyt meidän pitää pyrkiä eroon esteistä mielissämme ja sydämissämme, Clinton sanoi Kalifornian yliopiston opiskelijoille.

Presidentin mielestä rasismin lisääntymisestä kertoo esimerkiksi Kalifornian viimevuotinen päätös hylätä vähemmistöjen oikeuksiin liittynyt ohjelma. Kalifornia lakkautti ohjelman, jonka avulla pyrittiin helpottamaan vähemmistöjen edustajien pääsyä valtion virkoihin ja yliopistoihin.
-Ohjelman lakkauttaminen on varsin kohtalokasta mustille ja muille vähemmistöille. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin vähemmistöihin kuuluvien opiskelijoiden määrä oikeustieteellisissä tiedekunnissa sekä muissa koulutusohjelmissa on vähentynyt, Clinton sanoi.

Presidentin puhetta tukee tuore mielipidemittaus amerikkalaisten asenteista. Tutkimuksen mukaan valkoisten ja mustien asenteet poikkeavat toisistaan huomattavasti. Valkoiset esimerkiksi sanovat, ettei heillä ole ennakkoluuloja mustia kohtaan. Mustat puolestaan ovat sitä mieltä, että valkoiset kohtelevat vähemmistöjä edelleen rasistisesti.

Haastatelluista myös useammat valkoiset kuin mustat uskovat, että mustien mahdollisuudet saada työpaikka, asunto tai hyvä koulutus ovat yhtä hyvät kuin valtaväestön.

Reilut kolme tuhatta haastateltua ovat yhtä mieltä vain yhdestä asiasta. Kaikkiaan 54 prosenttia valkoisista ja 58 prosenttia mustista oli sitä mieltä, että rotujen väliset suhteet tulevat aina olemaan ongelmallisia Yhdysvalloissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.