Clinton varoitti Kiinaa

Yhdysvaltain presidentti
varoittaa Kiinaa käyttämästä voimakeinoja Taiwania vastaan. Clinton tapasi tänään Kiinan presidentin
. Clintonin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Sandy Berger kertoo Clintonin sanoneen, että voimakeinojen käyttön johtaa vakaviin seurauksiin. Clinton ja Jiang keskustelivat kahden tunnin ajan Uuden-Seelannin pääkaupungissa Aucklandissa.

Bill Clinton

Presidentit osallistuvat Aucklandissa sunnuntaina ja maanantaina pidettävään Aasian ja Tyynenmeren alueen taloudellisen yhteistyöjärjestön Apecin huippukokoukseen. Sandy Berger sanoi, että presidentit olivat sopineet, että neuvotteluja Kiinan liittymisestä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon ryhdytään jatkamaan. Keskustelut Kiinan tulosta mukaan WTO:hon ovat olleet kitkaiset sen jälkeen kun Nato-koneet pommittivat Kiinan suurlähetystöä Belgradissa Kosovon sodan aikana. Pommituksesta ei kuitenkaan kiinalaislähteiden mukaan keskusteltu presidenttien tapaamisessa. Sen katsottiin merkitsevän, ettei Kiina enää pidä tapahtumaa suhteiden paranemisen esteenä. Berger tähdensi, että Clintonin ja Jiangin keskustelu oli ollut "erittäin tuloksekas, erittäin ystävällinen ja hyvin laaja-alainen".
-Käsitykseni on, että maittemme suhteet ovat jälleen entisessä uomassaan, Berger sanoi.

Zemin, Ziang, Kiina

Taiwan hiertää suhteita

Kiinan hallituksen edustaja luonnehti keskusteluja pidättyväisemmin. Hänen mukaansa ne olivat "rakentavat ja myönteiset". Kiinan hallituksen edustaja tähdensi, että Taiwan on Kiinan huolien ykkönen ja etteivät osapuolten näkemykset tuosta aiheesta olleet lähentyneet toisiaan. Kiinan presidentti oli vaatinut Yhdysvaltoja lopettamaan aseiden myynnin Taiwanille. Clinton oli vastannut, että Yhdysvallat noudattaa Taiwanin suhteita säätelevää lakia, kertoi Yhdysvaltain edustaja.

Laki sallii puolustusaseiden myynnin Taiwanille tietyin ehdoin. Jiang oli lisäksi vakuuttanut Clintonille, ettei Kiina luovu mahdollisuudesta käyttää voimaa Taiwania vastaan, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi tai jos ulkomaiset joukot sekaantuvat tilanteeseen, kertoi Kiinan uutistoimisto Xinhua. Kiina pitää vuonna 1949 manner-Kiinasta irrottautunutta Taiwanin saarta maakuntanaan. Clinton oli vakuuttanut Kiinalle, että Yhdysvallat ei luovu "yhden Kiinan-politiikastaan".

Yhdysvallat ja Kiina solmivat normaalit diplomaattisuhteet vuonna 1979. Kiina sai Taiwanin paikan YK:ssa vuonna 1971. Clinton oli myöntänyt Jiangille, että Taiwanin presidentin Lee Teng-huin heinäkuinen lausunto Taiwanin ja Kiinan suhteista "valtioiden välisenä suhteena" on "tehnyt asiat vaikeammiksi sekä Kiinalle että Yhdysvalloille". Kiinan ulkoministeriön edustaja teki selväksi, ettei Kiina tavoittele WTO:n jäsenyyttä mihin hintaan hyvänsä.

-Emme hyväksy ehtoja, jotka ylittävät taloudellisen kantokykymme tai jotka haittaavat muutoin Kiinan etuja, hän sanoi. Yhdysvallat ja Kiina olivat WTO-neuvotteluissa lähellä sopimusta huhtikuussa, mutta Yhdysvallat ei taipunut Kiinan vaatimiin myönnytyksiin. WTO-neuvotteluille ei ole asetettu takarajaa, mutta marraskuuta pidetään ratkaisevana ajankohtana, sillä tuolloin WTO aloittaa uudet maailmanlaajuiset kauppaneuvottelut. Clintonin ja Jiangin tapaaminen oli ensimmäinen sen jälkeen kun Kiinan suurlähetystön pommitus Belgradissa vei maiden suhteet kriisiin.

Itä-Timorin varjo


Itä-Timorin väkivaltaisuudet varjostavat 21 maan Apec-huippukokousta. Presidentti Clinton sanoi matkalla Uuteen-Seelantiin olevan selvää, että Indonesian armeija auttaa ja yllyttää aseistautuneita joukkioita väkivaltaisuuksiin Itä-Timorissa. -Indonesian hallituksen ja sotilaiden on käännettävä tällainen suuntaus, Clinton vaati tehdessään välilaskun Hawaijiin.

Nenänhierontaa lentokentällä

Clintonia oli vastaanottamassa Uuden-Seelannin pääkaupungin Aucklandin lentokentällä joukko ministereitä, mukana myös alkuperäisväestöön maoreihin kuuluvia ministereitä. Maorijohtajat tervehtivät Clintonia perinteiseen tapaan eli hieromalla neniä Clintonin kanssa. Yksi maoreista varoitti kuitenkin Clintonia ennen seremoniaa.

-En halunnut pelästyttää häntä, jollei hänelle olisikaan kerrottu etukäteen, selitti maoriasioiden ministeri Tau Henare.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat