Mainos

Clinton varoitti Intiaa ydinaseohjelman vaaroista

Etelä-Aasiassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton varoitti tänään Intiaa sen ydinaseohjelman vaaroista.

Clinton intiassa

Intian parlamentissa puhunut Clinton sanoi, ettei hän halua esiintyä oppimestarina. Hän piti kuitenkin kyseenalaisena, onko Intian turvallisuus parantunut sen toteuttamien ydinkokeiden myötä. Clinton muistutti myös, että Intian ydinasepolitiikalla on vaikutuksia maan rajojen ulkopuolella.

Clinton viittasi puheessaan myös kylmän sodan ajan kokemuksiin, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat hänen mukaansa "aivan liian lähellä ydinsotaa". Clinton toivoo Intian allekirjoittavan ja ratifioivan kansainvälisen ydinkoekieltosopimuksen.

Clintonin jälkeen puhunut Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee sanoi Intian olevan sitoutunut ydinaseettomaan maailmaan pyrkimiseen. Maan ympäristössä tapahtuu kuitenkin ydinaseiden ja ohjusten leviämistä, Vajpayee sanoi.

Clinton suuntasi painostusta myös Pakistanin suuntaan. Hän sanoi ymmärtävänsä vaikeudet, jotka aiheutuvat "demokratian torjuvan" maan naapurina elämisestä. Clinton syytti myös aiempaa suoremmin Pakistania kiistanalaisen Kashmirin alueen väkivaltaisuuksista.

-Uskon, että Pakistanin hallituksessa on aineksia, jotka ovat tukeneet Kashmirin väkivaltaisuuksiin sekaantuneita, Clinton sanoi tv-yhtiö ABC:n haastattelussa.

Intiassa levottomuuksia Clintonin vierailun aikana

Maanantaina Kashmirissa sijaitsevassa kylässä surmattiin 35 sikhiä. Väkivaltaisuudet alueella jatkuivat viime yönä. Clinton toisti myös toiveensa, että Intia ja Pakistan kunnioittaisivat Kashmirin alueen valvontalinjaa. Hän toivoi Intian tekevän aloitteen neuvottelujen käynnistämiseksi Kashmirin alueesta. Intian ja Pakistan ovat käyneet alueesta kaksi sotaa.

Puheensa talouspoliittisessa osassa Clinton toivoi Yhdysvaltain ja Intian välisen kaupan kasvavan ja vaati maiden välisen kaupan esteiden purkamista. Clinton koetti myös taivutella Intiaa luopumaan maailman kauppajärjestön WTO:n uuden kauppaneuvottelukierroksen vastustamisesta. Lauantaina Clinton matkustaa Pakistaniin tapaamaan maan sotilasjohtajaa kenraali Pervez Musharrafia.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.