Mainos

Clinton vannoi virkavalansa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vannoi tänään virkavalansa toiseksi nelivuotiskaudeksi. Clinton korosti virkaanastujaispuheessaan kansallista yhtenäisyyttä ja sillanrakentamista. Kysymys kuuluu Clintonin mukaan, haluavatko amerikkalaiset olla yksi valtio ja yksi kansa, jolla on yhteinen tulevaisuus.

Presidentti tarjosi myös puheessaan sovinnon kättä republikaaneille viitaten riitoihin, joita Clintonin demokraattisella puolueella oli ensimmäisellä kaudella republikaanijohtoisen kongressin kanssa. Amerikkalaiset valitsivat jälleen demokraatin presidentiksi ja kongressiin republikaanienemmistön, eivätkä he tehneet sitä siksi, että riitely voisi jatkua, pressidentti sanoi.

Presidentti korosti puheessaan myös poliittisia uudistuksia, taistelua rikollisuutta vastaan, koulutusta sekä vahvan puolustuksen ylläpitoa mm. terrorismia vastaan. Hän ei juurikaan puuttunut kansainvälisiin kysymyksiin, mutta vannoi, että Yhdysvallat jatkaa työtään rauhan ja vapauden puolustajana.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin lähetti tänään Clintonille onnitteluviestin. Jeltsinin mukaan Venäjä ja Yhdysvallat ovat viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana tehneet paljon maailman turvallisuuden ja vakauden eteen, ja Jeltsin toivoi, että menestyksekäs yhteistyö jatkuu edelleen.

Perinteinen seremonia

Clinton vannoi valansa perinteisessä seremoniassa kongressin edustalla. Hän on Franklin Rooseveltin jälkeen ensimmäinen demokraatti, joka on valittu presidentiksi toiseksi kaudeksi.

Juhlallisuuksien odotetaan jatkuvan aina aamutunneille. Clinton aloittaa toisen kautensa erittäin suosittuna. Useiden viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan noin 60 prosenttia amerikkalaisista katsoo, että Clinton on hoitanut työnsä hyvin.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja