Mainos

Clinton valmis painostamaan Kuubaa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton päätti tänään sallia Kuuban vastaisen ns. Helms-Burton-lain voimaantulon, kertoivat asiasta perillä olevat kongressilähteet. Hän pidättää itsellään kuitenkin oikeuden jäädyttää osan laista myöhemmin.

Laki on aiheuttanut närää Yhdysvaltain liittolaisissa, koska eräässä sen kohdassa määrätään, että amerikkalaiset voivat haastaa oikeuteen ulkomaisia yrityksiä, jotka käyvät kauppaa Kuuban hallituksen aikanaan kansallistamalla ja amerikkalaisille kuuluneella omaisuudella.

Kongressin lähteiden mukaan Clinton pidättää itsellään oikeuden panna tämän kohdan laista jäihin lokakuussa. Clintonilla on oikeus jäädyttää kohta kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan. Lähteet arvelivat Clintonin päätöksen merkitsevän sitä, ettei oikeusjuttuja voida käytännössä toistaiseksi nostaa. Se antaa Clintonin hallitukselle aikaa neuvotella liittolaistensa kanssa. Samalla lain tekninen astuminen voimaan miellyttää amerikankuubalaisia äänestäjiä ennen marraskuun presidentinvaaleja.

Clinton allekirjoitti lain jo maaliskuussa sen jälkeen kun Kuuba oli ampunut alas kaksi amerikkalaista siviilikonetta rannikkonsa edustalla. Lain mukaan Clinton voi jäädyttää oikeusjuttuja koskevan osan puoleksi vuodeksi kerrallaan, jos hän vakuuttaa kirjallisesti kongressille, että jäädyttäminen on Yhdysvaltain turvallisuusetujen mukaista tai edistää demokratiaa Kuubassa.

Clinton säilyttänyt suosionsa

Clinton johtaa tuoreimpien mielipidemittausten mukaan selvästi haastajaansa rebublikaani Bob Dolea Yhdysvaltain presidenttikisassa. Kahden mielipidemittauksen mukaan Clinton johtaa Dolea noin 20 prosentilla.
(MTV3-STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.