Mainos

Clinton uhkasi serbejä pommeilla

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton varoitti illalla Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia Naton ilmaiskuista. -Me olemme yksimielisen päättäväisiä voimankäytöstä, Clinton sanoi esiintyessään yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa Washingtonissa.

Myös Chirac vetosi Miloseviciin rauhanomaisen ratakisun saavuttamiseksi.
-Nyt on tullut aika valita järkevä tie sotapolun sijasta, Chirac sanoi.

Ranskassa käytäville rauhanneuvotteluille annettu takaraja umpeutuu tänään kello 13 Suomen aikaa. Jos serbien ja Kosovon albaanien välisissä neuvotteluissa ei löydetä ratkaisua, Nato on uhannut serbikohteita ilmaiskuilla.

Rauhaan pääsy alkoi eilen näyttää entistä hankalammalta, kun Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic kieltäytyi tapaamasta amerikkalaista rauhanvälittäjää Christopher Hilliä.

Valkoinen talo varoitti, että presidentti Milosevic tekee vakavan erehdyksen, jos hän luopuu rauhanneuvotteluista. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright lähetti Hillin Belgradiin tekemään ehdottoman selväksi Jugoslavian johdolle, että Nato aloittaa ilmaiskut, jollei Kosovon rauhanneuvotteluissa päästä ratkaisuun määräajassa.

Milosevoc tiukkana

Presidentti Milosevic sanoi eilen, että Jugoslavia ei luovu Kosovosta, vaikka pommit alkaisivat putoilla Jugoslaviaan.

Belgradista on lähtenyt runsaasti läntisiä diplomaatteja ja heidän perheitään. Useat maat ovat kehottaneet kaikkia kansalaisiaan lähtemään Jugoslaviasta ilmaiskujen varalta. Natolla on runsaat 400 lentokonetta valmiina ilmaiskuihin. Ensi vaiheessa Nato saattaa iskeä Tomahawk-risteilyohjuksin välttääkseen konetappiot.

Jugoslavian ja albaanien edustajat aloittivat vajaat kaksi viikkoa sitten rauhanneuvottelut Rambouillet'n linnassa lähellä Pariisia. Amerikkalaisen Hillin lisäksi välittäjinä neuvotteluissa ovat olleet EU:n edustaja Wolfgang Petritsch ja Venäjän Boris Majorski. Rambouillet'n neuvottelujen pohjana on ns. yhteysryhmän laatima rauhansuunnitelma.

Viiden läntisen vallan ja Venäjän suunnitelma tähtää itsehallintoon Kosovossa, jonka asukkaista 90 prosenttia on syntyjään albaaneja. Alueella olevien Serbian turvallisuusjoukkojen määrää vaaditaan supistettavaksi. Kosovon albaanien vapautusarmeija UCK on taas määrä riisua aseista. Rauhansopimuksen toteutumista valvoisivat Naton johtamat monikansalliset joukot.

Nato on uhannut Jugoslaviaa ilmaiskuilla, mikäli Jugoslavia estää sopimukseen pääsyn Rambouillet'ssa. UCK:ta taas Nato uhkaa asetoimitusten estämisellä, mikäli albaanit eivät suostu sopimukseen.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.