Mainos

Clinton tiukkana Irakille

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kehotti tänään YK:ta voimakkaasti ja yksiselitteisesti pakottamaan Irakin johtajan Saddam Husseinin noudattamaan YK:n määräyksiä. Clinton neuvotteli viime yönä turvallisuuspoliittisten neuvonantajiensa kanssa YK:n ja Irakin välisestä kriisistä.

Neuvottelun jälkeen Clinton sanoi amerikkalaisen NBC-televisioaseman haastattelussa odottavansa erittäin voimakasta ja yksiselitteistä toimintaa YK:lta. Jos Saddam ei noudata YK:n määräyksiä, niin YK:n olisi Clintonin mielestä ryhdyttävä toimiin. Clinton ei täsmentänyt, millaista toimintaa hän tarkoitti.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee huomenna Irakin kanssa syntynyttä kriisiä. Clinton kehotti arabimaita, Ranskaa ja Venäjää yhteiseen rintamaan. Ranska ja Venäjä ovat suhtautuneet kielteisesti sotilaallisten keinojen käyttämiseen Irak-kiistassa.

Britannian pääministeri Tony Blair on ilmoittanut kirjeitse tukevansa Clintonin tiukkaa linjaa kiistassa, joka puhkesi Irakin estettyä amerikkalaisia YK:n asetarkastusryhmän jäseniä osallistumasta tarkastuksiin Irakissa.

YK:sta vahvistettiin tänään, että Irakin varapääministeri Tariq Aziz osallistuu turvallisuusneuvoston kokoukseen huomenna. Irak ei tänäänkään piitannut varoituksista, vaan esti jälleen amerikkalaisten asetarkastajien työn. YK:n asetarkastusryhmä keskeytti sen vuoksi taas tarkastusyrityksensä.

Myöhään lauantai-iltana Irakin varapääministeri Tariq Aziz vaati, että YK ilmoittaisi määräajan, johon mennessä sen Irakille määräämä kauppasaarto poistetaan. Saarto on ollut voimassa vuonna 1990 käydystä Persianlahden sodasta lähtien. Se on luvattu purkaa, kun YK:n asetarkastajat voivat todeta Irakin luopuneen joukkotuhoaseista.

Irakin uutistoimisto INA ilmoitti tänään järjestäneensä televisiopalvelun, joka on välitettävissä kaikkialle maailmaan. Palvelun on määrä kertoa Irakin kansan kärsimyksistä vuodesta 1990 lähtien ja maan saavutuksista huolimatta öljynvientikiellosta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.