Mainos

Clinton: Tavoitteet saavutettu

Yhdysvallat on presidentti Bill Clintonin mukaan saavuttanut tavoitteensa Irakissa risteilyohjusiskujen avulla. Irak on Clintonin mukaan vetänyt pois joukkonsa Pohjois-Irakin kurdialueelta.

Uudet iskut eivät Clintonin mukaan ole kuitenkaan poissuljettuja, sillä toistaiseksi on epävarmaa pysyvätkö Irakin joukot poissa kurdialueilta.

CIA:n johtaja: Irakin panssarit vetäytyvät

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja John Deutch sanoi tänään, että Irak on vetämässä pois panssarivaunujaan Arbilin alueelta Pohjois-Irakista. Deutch puhui senaatin tiedusteluvaliokunnassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin edustaja kertoi aiemmin, että tilanne Arbilin alueella on rauhallinen. Hän kiisti tiedot, joiden mukaan Irak valmistelisi uutta hyökkäystä pohjoisen kurdialueille.

Irak syyttää Yhdysvaltoja vielä yhdestä iskusta

Irak syyttää Yhdysvaltoja vielä yhdestä ohjusiskusta, joka olisi kohdistunut Bagdadiin eilen illalla. Yhdysvallat on kiistänyt väitteen ja vakuuttanut, että amerikkalaiskoneet ovat pysytelleet lentokieltoalueella Bagdadin eteläpuolella.

Irakin mukaan ohjuksia olisi osunut sekä siviili- että sotilaskohteisiin ja iskussa olisi kuollut useita ihmisiä. Maan televisio on näyttänyt kuvia raunioituneesta rakennuksesta, jonka sanottiin tuhoutuneen ohjusiskussa.

Silminnäkijöiden mukaan Bagdadissa kuultiin räjähdyksiä ja voimakasta ilmatorjuntatulta. Räjähdysten aiheuttajasta ei kuitenkaan ollut varmuutta.

Irakilaiset osoittivat mieltään Yhdysvaltoja vastaan

Irakilaiset ovat osoittaneet mieltään Yhdysvaltoja vastaan. Noin 2 000 irakilaista osallistui illalla ohjusiskuja vastustaneeseen mielenosoituksen pääkaupungin Bagdadin lähellä. Mielenosoituksia kerrottiin järjestetyn myös muualla Irakissa.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet Irakissa, koska maan valuutan dinaarin arvo on laskenut jyrkästi. Syynä on se, että YK:n kanssa sovittu suunnitelma myydä öljyä, jotta Irak voisi ostaa lääkkeitä ja ruokaa, on pantu jäihin.

Irak lieventää sävyään

Irak näytti perääntyvän aiemmista jyrkistä kannanotoistaan. Irakin tiedotusvälineet tyytyivät pääasiassa lainailemaan muiden maiden lausuntoja Yhdysvaltain tekemistä ohjusiskuista.

Irakin televisio ja radio alkoivat siirtyä normaaleihin ohjelmiin. Tiistaina ja keskiviikkona televisio ja radio esittivät lähes tauotta isänmaallista musiikkia sekä kansalle ja armeijalle suunnattuja kehotuksia tarttua aseisiin "rikollista Bill Clintonia ja hänen kavalaa hyökkäystään vastaan".

Irak on ilmoittanut, ettei se piittaa Yhdysvaltain ja Yhdysvaltain liittolaisten julistamista lentokieltovyöhykkeistä Irakin etelä- ja pohjoisosissa. Amerikkalaiset koneet ovat eilisestä lähtien lisänneet valvontaansa Etelä-Irakissa, missä presidentti Clinton on laajentanut lentokieltovyöhykettä. Irak on aiemmin määrännyt ilmavoimansa ja ilmapuolustuksensa ampumaan alas Irakin ilmatilan loukkaajat.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.