Mainos

Clinton tapaa Baltian maiden johtajat tammikuussa

Yhdysvaltain ja Baltian maiden johtajat allekirjoittavat maiden välisen perussopimuksen Washingtonissa 16. tammikuuta, ilmoitettiin Tallinnassa tänään. Sopimuksen tarkoituksena on tiivistää Baltian maiden yhteistyötä Euroopan ja Yhdysvaltojen kanssa.

Viron, Latvian ja Liettuan presidentit neuvottelevat presidentti Bill Clintonin kanssa samana päivänä ennen allekirjoitusta. Yhdysvallat teki aloitteen perussopimuksesta, kun Nato päätti viime kesäkuussa, ettei se kutsu Baltian maita jäsenikseen vielä tässä vaiheessa. Sopimus ei sisällä turvallisuustakuita, vaan se on pikemminkin poliittinen asiakirja tarpeesta liittää Baltian maat lähemmin muuhun Eurooppaan.

Yhdysvallat lupaa sopimuksessa kuitenkin tukea kunkin maan asevoimien kehittämistä maiden oikeutettujen turvallisuustarpeiden mukaisesti. Yhdysvaltain hallitus toivoi alunperin, että sopimus allekirjoitettaisiin ennen 12. joulukuuta pidettävää EU:n huippukokousta, jossa EU pohtii laajentumistaan. Asiasta perillä olevien lähteiden mukaan allekirjoitus on kuitenkin lykätty 21. joulukuuta pidettävien Liettuan presidentinvaalien takia. Nykyinen presidentti Algirdas Brazauskas ei asetu uudelleen ehdokkaaksi.
(STT-BNS-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.