Mainos

Clinton Puolaan juhlimaan Nato-kokouksen päätöstä

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton aloitti Nato-kokouksen jälkeisen onnittelu- ja lohduttelukierroksen tänään Puolasta. Puolassa Clinton juhlii maan hyväksymistä jäsenyysneuvotteluihin, seuraavassa määränpäässä, Romaniassa, tunnelmat puolestaan ovat vähemmän riehakkaat. Romania ei mahtunut niiden maiden joukkoon, jotka Naton huippukokous kutsui neuvottelemaan sotilasliiton jäsenyydestä. Nato-kokous päätti tiistaina Madridissa kutsua Puolan, Tsekin ja Unkarin sotilasliiton ensimmäisen laajentumiskierroksen neuvotteluihin.

Presidentti Clinton lensi Madridin huippukokouksesta 20 tunnin vierailulle Puolaan tänään. Presidentin mukana matkusti Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright. Clintonin vierailuohjelma on varsin tiukka ja hän matkustikin lentokentältä suoraan presidentin palatsiin. Clintonin vierailua isännöi Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski.

Yhdysvaltain presidentin suosio Puolassa on tiistaista alkaen lisääntynyt voimakkaasti. Presidentin kansansuosiota lisännee myös tänään Varsovan vanhassa kaupungissa järjestettävä televisioitava juhlatapahtuma, jossa Clintonin on määrä pitää puolalaisille puhe. Clintonin odotetaan kiittävän Puolaa siitä, että maa ja etenkin Lech Walesan johtama solidaarisuusliike alkoivat pyrkiä yhteiskunnan voimakkaaseen uudistamiseen jo 1980-luvun alussa.

Varsovasta Yhdysvaltain ykkösmies lentää Bukarestiin selvittämään Naton tekemää päätöstä romanialaisille. Clintonin odotetaan myös kannustavan romanialaisia jatkamaan uudistuksia, huolimatta siitä, että maa jäi tällä kertaa ilman Nato-kutsua.

Ulkoministeri Madeleine Albright matkustaa samoissa aikeissa Sloveniaan ja Liettuaan. Lisäksi Albright lentää Pietariin rohkaistakseen Venäjää ottamaan mahdollisen hyödyn irti Venäjän ja Naton aikaisemmin solmimasta yhteistyösopimuksesta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.