Mainos

Clinton puhui sarajevolaisille

Bosniassa päivän vieraillut Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kehotti sarajevolaisia tekemään edelleen työtä rauhan ja yhtenäisen Bosnian puolesta.

-Minulla on viesti teille, joiden käsissä on Bosnian tulevaisuus - niin johtajille kuin kansalaisillekin. Tulevaisuus riippuu lopultakin teistä - ei amerikkalaisista, eurooppalaisista tai kenestäkään muusta, sanoi Clinton tunteikkaassa puheessaan, jonka hän piti Sarajevon kansallisteatterissa. Puheessaan Clinton tähdensi, ettei rauhan rakentaminen ja johtajien vastuu rauhan pysymisestä päättynyt kaksi vuotta sitten solmittuun Daytonin sopimukseen.
-Velvollisuutenne eivät loppuneet tuolloin, vaan itse asiassa vasta alkoivat. Tehtävänne on panna Daytonin rauhansopimus täytäntöön, sanoi Clinton.

Puheessaan sarajevolaisille Clinton varoitti Bosnian johtajia asettumasta poikkiteloin rauhansopimuksen toteutumisen tielle. Clinton kiitti puheessaan Bosnian kolmihenkisen presidenttineuvoston muslimi- ja kroaattiedustajia Alija Izetbegovicia ja Kresimir Zubakia, mutta jätti mainitsematta neuvoston serbiedustajan Momcilo Krajisnikin, jota on syytetty neuvoston yhteistyön hankaloittamisesta.
-Rauhanprosessia tukevat saavat Yhdysvaltojen ja kansainvälisen yhteisön täyden tuen. Ne, jotka väistävät velvollisuuksiaan, eristävät itsensä, sanoi Clinton, joka käytti Yhdysvaltoja esimerkkinä etnisesti monimuotoisesta yhteiskunnasta kehottaen kuulijoitaan "kurkottamaan rajalinjojen yli lasten ja tulevaisuuden tähden". Rauhansopimuksesta huolimatta alue on edelleen syvästi jakautunut serbien sekä muslimien ja kroaattien välillä, eivätkä bosnialaiset ole vielä kyenneet sopimaan esimerkiksi yhteisestä lipusta ja valuutasta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.