Mainos

Clinton piti linjapuheensa

Yhdysvaltain presidentti ja demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Bill Clinton piti varhain tänään Suomen aikaa puoluekokouksessa puheen, jossa hän linjasi tulevaa politiikkaansa, mikäli hänet valitaan presidentiksi toiselle nelivuotiskaudelle. Sen sijaan että Clinton olisi hahmotellut suuria poliittisia linjoja, hän tarttui puheessaan useisiin konkreettisiin ongelmiin ja esitteli ehdotuksiaan niiden ratkaisemiseksi.

Clinton ei puuttunut puheessaan laajalti ulkopolitiikkaan, mutta mainitsi, että Yhdysvaltojen on pysyttävä maailman johtavana valtiona. Hän toivoi, että Kuuba liittyy "demokratioiden perheeseen" ja että Yhdysvallat jatkaa kiinteää yhteistyötä "demokraattisen Venäjän" kanssa. Clinton uskoi edelleen, että jotkut entiset Itä-Euroopan maat, "uudet demokratiat", liittyvät Natoon.

Clinton painotti, että ydinaseiden määrää maailmassa on vähennettävä ja ydinkokeet kieltävä sopimus on saatava voimaan. Clinton lupasi, että Yhdysvaltain aseistuksen nykyaikaistamiseen tarkoitettuja varoja kasvatetaan 40 prosentilla vuoteen 2000 mennessä ja hänen mukaansa Yhdysvallat kehittää edelleen "järkevää" puolustusta mm. ohjushyökkäyksiä vastaan.

Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan liittyen Clinton antoi puheessaan ymmärtää, että hän on eri mieltä republikaanien presidenttiehdokkaan Bob Dolen kanssa keinoista, joilla veroja voitaisiin alentaa. Clinton esitteli puheessaan uudelleen erään kampanjansa keskeisistä ajatuksista, jolla Yhdysvaltain työllisyyttä voitaisiin parantaa. Ehdotuksen mukaan yrityksille, jotka työllistävät sosiaaliturvan varassa eläviä, voitaisiin myöntää verohuojennuksia. Lisäksi Clinton kiinnitti huomiota mm. ympäristönsuojeluun ja erityisesti lasten asemaan ja koulutusmahdollisuuksien parantamiseen ja lisäämiseen. Clinton korosti perhearvojen ja yhteisön tärkeyttä.
-Ensi vuosisadalla meidän on vapautettava lapsemme aseiden ja huumeiden ikeistä, jotta he voivat rakentaa elämänsä toivon varaan, sanoi Clinton.

Clinton korosti puheessaan olevansa ennen kaikkea presidentti, joka kykenee viemään maansa "ensi vuosisadalle", viitaten tällä ilmeisen selvästi republikaanien ehdokkaan Bob Dolen 23 vuotta korkeampaan ikään. Yhdysvaltain kansa äänestää presidentistään 5. marraskuuta. Nuorekkuus herättää toivoa

Vaikka jotkut Clintonin puoluetovereista pitivät yli tunnin kestänyttä puhetta sisällöltään liian laimeana, asiantuntijoiden mukaan Clinton onnistui hyvin.
-Dolen puute on se, että hän esiintyy ankarana ja vihaisena. Clinton painottaa lasten auttamista ja on aurinkoisempi sekä pehmeämpi, sanoi presidenttien puheita tutkinut historioitsija Wayne Fields.
-Hän korosti nuorta ikäänsä sanomalla, että paremmat ajat ovat tulossa. Siinä tiivistyi koko (Dolen ja Clintonin välinen) ikäkysymys, tiivisti puolestaan politiikan tutkija Mark Rozell.

Uutistoimisto Reuterin viime viikolla tehdyssä mielipidekyselyssä lähes 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Dole on liian vanha hoitamaan presidentin tehtäviä. Myös Clintonin varapresidentti Al Gore korosti puheessaan "parhaiden päivien olevan edessäpäin". Gore vetosi niin republikaaneihin kuin muihinkin ryhmittymiin, jotta nämä tukisivat demokraattien pyrkimyksiä.

Clintonin tärkein vaaliavustaja erosi

Clintonin linjapuhetta edelsi kohutapaus, joka varjosti Chicagon puoluekokousta ja erityisesti Clintonin ehdokkuutta. Clintonin poliittinen neuvonantaja ja strategi Richard Morris erosi eilen sen jälkeen, kun tiedotusvälineet olivat tarttuneet väitteisiin, joiden mukaan Morris oli antanut ilotyttöseuralaisensa kuunnella Clintonin kanssa käymäänsä puhelinkeskustelua.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.