Mainos

Clinton piti historiallisen puheen duumassa

Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton on pitänyt ensimmäisenä länsimaisena johtajana puheen duumassa, Venäjän parlamentin alahuoneessa. Puheessaan Venäjän lainsäätäjille Clinton totesi, että Venäjän matka kohti demokratiaa ja markkinataloutta olisi todennäköisesti tärkein tapahtuma, mitä hän elinaikanaan pääsee seuraamaan.

Putin ja Clinton

Puheessaan Clinton painotti, että Yhdysvallat tukee vahvaa Venäjää, joskin maat ovat edelleenkin eri mieltä monista asioista. Yhdysvallat tukee myös Venäjän liittymistä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Clinton sanoi ymmärtävänsä Venäjän pyrkimystä pitää maa yhtenäisenä. Hän sanoi kuitenkin "ystävänä" olevansa eri mieltä Tshetshenian sodan oikeutuksesta, sillä sota on vaatinut valtavasti siviiliuhreja. Sen sijaan hän puolusti läntisen sotilasliiton Naton viimevuotista puuttumista Kosovon sotaa sanoen sen johtaneen enemmistön hallintaan alueella, mutta suojaavan myös vähemmistön oikeuksia.

Kaksi tärkeää sopimusta


Clinton kertoi myös Yhdysvaltojen ja Venäjän allekirjoittaneen tänään kaksi sopimusta. Toinen sopimus koskee kummankin maan sitoumusta pienentää plutoniumvarastojaan, joita käytetään ydinaseiden valmistuksessa. Toisessa sopimuksessa maat päättivät perustaa yhteisen ohjuksia koskevan varhaisen varoituksen keskuksen. Keskus on ensimmäinen pysyvä sotilasasioita koskeva yhteistyöprojekti maiden välillä. Clintonin puhe otettiin duumassa vastaan kohteliain taputuksin, mutta suurista suosionosoituksista ei voi puhua. Duuman edessä noin 50 mielenosoittajan joukko osoitti mieltään Yhdysvaltojen lisääntyneestä vaikutusvallasta Venäjällä.

Matka jatkuu Ukrainaan

Clinton tapasi tänään myös Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin tämän huvilalla Moskovan ulkopuolella. Clintonin mukaan Jeltsin vaikutti hyväkuntoiselta. -Meillä oli mukava tapaaminen, aivan kuin vanhoina aikoina, kertoi Clinton. Clinton jatkoi tänään matkaansa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Vladimir Putin puolestaan lähti jo tuntia ennen Clintonin lähtöä kohti Roomaa, missä hän tapaa ensiksi pääministeri Giuliano Amaton. Tänä iltana Putinin ohjelmassa on myös tapaaminen paavi Johannes Paavali II:n kanssa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.