Mainos

Clinton pelotteli Irakia uusilla toimilla

Presidentti Bill Clinton pelotteli Irakia uusilla toimilla, mikäli presidentti Saddam Hussein ei päästä asetarkastajia maahan. Clinton puhui asiasta vuoden viimeisessä lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin eilisiltana Suomen aikaa.

-Jos YK:ta vielä pitkään estetään tekemästä työtään, harkitsemme muita vaihtoehtoja, Clinton sanoi. Irak ei ole suostunut päästämään asetarkastajia huippusalaisiksi kutsumilleen alueille, jotka on tarkoitettu vain presidentti Husseinin käyttöön.

Tilaisuudessa Clinton toivoi myös, että Yhdysvaltain senaatti hyväksyy Naton laajennuksen. Vuoden 1999 keväällä pidettävään huippukokoukseen Washingtoniin pääsisivät silloin Puola, Tshekki ja Unkari. Kokous aiotaan pitää uusien jäsenmaiden kunniaksi.

Puolan, Unkarin ja Tshekin mukaanpääsy Natoon tekisi Clintonin mukaan Yhdysvalloista turvallisemman, Natosta vahvemman ja Euroopasta vakaamman ja yhtenäisemmän.

Clinton parantaisi suhteita Iraniin

Presidentti Clinton haluaisi parantaa suhteita Iranin kanssa. Clinton valitteli Yhdysvaltojen ja Iranin välirikkoa ja toivoi rehellistä vuoropuhelua Iranin kanssa. Clintonin mukaan iranilaisten kanssa pitää keskustella muun muassa Iraninin tuesta terroristeille ja sen kieleteisestä kannasta lähi-idän rauhanprosessiin. Clinton toivoo myös rehellistä keskustelua Iranin mahdollisista joukkotuhoaseista.

Yhdysvallat katkaisi diplomaattiset suhteensa Iraniin vuoden 1980 Teheranin panttivankidraaman jälkeen. Viime viikkoina maat ovat kuitenkin osoittaneet merkkejä halusta parantaa maiden välisiä suhteita.

Päätös Bosnia-operaatiosta vielä tällä viikolla

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on luvannut ilmoittaa sunnuntaihin mennessä, pidennetäänkö amerikkalaisten rauhanturvaajien läsnäoloa Bosniassa. Muun muassa YK:n uusi Bosnian-erityislähettiläs Elisabeth Rehn on vedonnut Yhdysvaltoihin, jotta se jatkaisi rauhanturva-operaatiotaan.
(STT-Reuters-AFP-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.