Mainos

Clinton: Nato valmis Kosovon ilmaiskuihin

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton varoitti eilen Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloseviciä sanomalla, että Nato on valmis iskemään serbikohteisiin Serbian sortotoimien estämiseksi Kosovossa.

Clinton sanoi tiedotustilaisuudessaan Valkoisessa talossa, että Yhdysvallat liittolaisineen on valmistautunut toteuttamaan uhkauksen iskuista. -Jos meillä tai liittolaisillamme ei ole halua toimia siellä, tulee Kosovossa tapahtumaan uusia joukkomurhia, Clinton sanoi. Lisäksi on Clintonin mielestä säilytettävä Naton uskottavuus ja estettävä laajempi sota Balkanilla.

Clinton sanoi työskentelevänsä Kosovon ongelman parissa koko viikonlopun. Hän toivoi, että serbit hyväksyisivät rauhansuunnitelman. Naton pääsihteeri Javier Solana puolestaan sanoi BBC:n haastattelussa, että ilmaiskut saattavat olla lähellä, ellei Jugoslavian johto peräänny.

Clinton pyysi aikaisemmin eilen kongressin tukea Naton ilmaiskuille Jugoslavian serbikohteisiin. Kongressin edustajat vaativat Cliontonia selvittämään kansalle iskujen tarkoitusta. Clinton tapasi Valkoisessa talossa sekä demokraattisen että republikaanisen puolueen johtoa, josta osa suhtautuu epäilevästi amerikkalaislentäjien hengen vaarantamiseen Kosovon yllä.

Tapaamisen jälkeen senaattori Joseph Biden sanoi, että Naton ilmaiskut serbikohteisiin ovat todennäköisiä "melko pian", koska Jugoslavia ei ole hyväksynyt Kosovon rauhansuunnitelmaa. Senaattori Trent Lott puolestaan kertoi, että Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille on annettu viikko aikaa hyväksyä Kosovon rauhansuunnitelma.

Senaattiin on kaavailtu keskustelua Kosovosta viikonlopun ja tiistain väliselle ajalle.

Kaikki Euroopan turvallisuus-ja yhteistyöjärjestön (Etyjin) 1381 valvojaa ovat lähteneet Kosovosta ja saapuneet Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen, ilmoitti Etyjin edustaja tänään. Evakuointi alkoi aikaisin aamulla ja saatiin päätökseen alkuiltapäivään mennessä.

Cook: Ilmaiskut päivien kysymys

Naton hyökkäys serbikohteisiin saattaa alkaa muutamien päivien kuluttua, ellei rauhanponnisteluissa edistytä, varoitti Britannian ulkoministeri Robin Cook tänään.

Pommitusten kesto riippuu Cookin mukaan pääasiassa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin suhtautumisesta. Ilmaiskut voidaan välttää vain, jos Milosevic suostuu Pariisin rauhansuunnitelmaan, ulkoministeri Cook sanoi radioyhtiö BBC:lle.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.