Mainos

Clinton lupasi tukea terästeollisuudelle

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ehdottaa 300 miljoonan dollarin verohelpotuksia maan terästeollisuudelle auttaakseen sitä kilpailemaan halpatuontia vastaan, kertoi Valkoinen talo eilen. Clintonin ehdotus sisältyy presidentin pian julkaistavaan talousarvioesitykseen. Siitä kerrottiin kongressille eilen jätetyssä raportissa.

Raportin mukaan Japani on myös luvannut supistaa teräksen vientiään Yhdysvaltoihin vuoden 1997 tasolle. Terästeollisuuden vaikeudet ovat poliittisesti kuuma peruna, koska Clinton suhtautuu niihin myötätuntoisesti, mutta ei kauppapoliittisista syistä halua rangaista niihin syyllisiä ulkopuolisia maita.

Valkoisen talon arvion mukaan Yhdysvaltain teräksen tuonti kasvoi 30 prosenttia viime vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana. Kasvusta vastasivat lähinnä Japani, Etelä-Korea ja Venäjä. Seuraukset ovat olleet katastrofaaliset Yhdysvaltain terästeollisuudelle. Viime vuoden aikana se menetti 10 000 työntekijää. Viimeksi eilen Betlehem Steel -yhtymä kertoi lopettavansa tappiolliset toimintansa Ohiossa ja Pennsylvaniassa, mikä merkitsee työpaikan menetystä noin 540 työntekijälle. Etenkin Japani on ollut huolen aihe Yhdysvalloille.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan noin puolet teräksen tuonnin kasvusta viime vuonna lankesi japanilaisten yritysten tilille. Nyt Japani on luvannut vähentää tuontiaan, mutta ei ole kertonut tarkemmin, kuinka se täyttää lupauksensa. Raportin mukaan Yhdysvallat aikoo seurata Japanin teräksen vientiä kuukausittain ja uhkaa Japania vastatoimilla, jollei se pidä lupaustaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.