Mainos

Clinton lupaa Nato-rauhanturvaajia Kosovoon

Presidentti Bill Clinton on ilmoittanut, että Yhdysvallat on valmis lähettämään Kosovoon noin 4000 amerikkalaissotilasta, jos serbit ja Kosovon albaanit pääsevät sopimukseen rauhansuunnitelmasta.

Amerikkalaiset maavoimien joukot osallistuisivat näin Naton rauhanturvaoperaatioon Kosovossa.
-Jos emme vastusta väkivaltaa tällä räjähdysherkällä alueella, seurauksena on lisää väkivaltaa, johon meidän on puututtava myöhemmin, vielä suuremmin kustannuksin, Clinton sanoi viikoittaisessa radiopuheessaan.

Muut Nato-maat olivat painostaneet Yhdysvaltoja päättämään ennen ensi viikon puoliväliä, osallistuuko Yhdysvallat Kosovon rauhanturvajoukkoihin. Clinton sanoi uskovansa, että Yhdysvaltain mukanaolo auttaisi lisäämään serbien ja albaanien luottamusta niin, että molemmat osapuolet laskisivat aseensa. Nato-joukkojen rungon muodostaisivat Euroopan Nato-maiden sotilaat, joita olisi joukoista 85 prosenttia. Clinton sanoi, että lopullinen päätös amerikkalaisjoukkojen lähettämisestä riippuu myös neuvotellun rauhansopimuksen ehdoista. Clinton haluaa, että Kosovoon julistetaan viipymättä tulitauko, suurin osa serbien turvallisuusjoukoista vedetään pois ja kapinalliset riisutaan aseista.

Albright Ranskaan vauhdittamaan neuvotteluja

Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin on määrä saapua lauantai-iltana Pariisiin. Albright vierailee viikonlopun aikana myös Rambouillet'ssa, missä Kosovon rauhanneuvottelut ovat jatkuneet viikon ajan. Hänen matkansa tarkoituksena on selvittää, onko neuvotteluissa saatu aikaan edistymistä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Albright tapaa Ranskassa Kosovon neuvotteluissa välittäjänä toimivan amerikkalaisen Chris Hillin sekä EU:n ja Venäjän välittäjät. Albrightin aikataulua ei kaikkien tapaamisten osalta ole vielä lyöty lukkoon.

Britannian ulkoministeri Robin Cook on syyttänyt serbejä neuvottelujen jarruttamisesta. Naton pääsihteeri Javier Solana sanoi perjantaina, että länsimaiden kärsivällisyys serbien suhteen alkaa olla lopussa.
-Meillä on tällä hetkellä erittäin, erittäin, erittäin, erittäin suuria vaikeuksia serbiosapuolen kanssa, Solana sanoi toimittajille Kanadassa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.