Mainos

Clinton: Libyan ilmatilan sulkeminen on YK:n, ei USA:n tehtävä

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton sanoo, ettei USA johda operaatiota Libyan ilmatilan sulkemiseksi. Clintonin mukaan YK:n pitäisi tehdä päätökset ilmatilan sulkemisen suhteen.

Paine lentokiellon asettamiseksi ja yhä kiihtyvien ilmaiskujen lopettamiseksi kasvaa joka päivä. Kapinallisten näkökulmasta suurin uhka Libyan kansannousulle tulee ilmasta. Kapinalliset ovatkin pyytäneet ulkovaltojen, eli ennen kaikkea Yhdysvaltojen apua.

Libyan armeija on iskenyt useissa kaupungeissa kapinallisia vastaan raskailla aseilla, muun muassa panssarivaunuilla.

Ulkoministeri Hillary Clinton kuitenkin sanoo, ettei Yhdysvallat ryhdy johtamaan operaatiota ilmatilan sulkemiseksi. Suurin syy on se, että pyyntö tulee Libyan kansalta, ei kansainväliseltä yhteisöltä.

Sky News -kanavan haastattelema Clinton myös toivoo YK:n ottavan vahvan roolin Libyan kriisin ratkaisemisessa.

- Haluaisimme nähdä, että tämä ratkeaa rauhanomaisesti. Haluaisimme nähdä Gaddafin lähtevän rauhallisesti ja uuden hallituksen aloittavan rauhallisesti. Jos se ei ole kuitenkaan mahdollista, me teemme työtä kansainvälisen yhteisön kanssa. On kuitenkin maita, jotka eivät ole samaa mieltä, ja meidän mielestämme on tärkeää, että YK tekee päätökset eikä Yhdysvallat. Toistaiseksi YK ei ole tehnyt tuota päätöstä, sanoi Clinton Sky Newsille.

Iskujen kiihtymisestä huolimatta Libyasta on jo muutaman päivän ajan tihkunut tietoja joiden mukaan osapuolet olisivat neuvotelleet Muammar Gaddafin erosta. Kapinalliset eivät vaadi Gaddafia syytteeseen, jos hän lopettaa ilmaiskut ja jättää paikkansa viimeistään ylihuomenna.

Katso Petteri Savolaisen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.