Mainos

Clinton: Lähi-idän rauhaa tuettava

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vetosi tänään YK:n Millennium-huippukokouksessa pitämässään puheessa Israeliin ja palestiinalaisiin, jotta nämä saisivat aikaan lopullisen rauhansopimuksen. Samalla hän kehotti kansainvälistä yhteisöä tukemaan Lähi-idän rauhanponnisteluja.

-He tarvitsevat tukeanne nyt enemmän kuin koskaan, jotta he kykenisivät ottamaan riskin rauhan puolesta. Heillä on tuo mahdollisuus, mutta kuten kaikki elämän käänteet, se (mahdollisuus) on häilyväinen ja menossa ohi. Hetkeäkään ei voida hukata, Clinton sanoi. Huippukokoukseen valmistellussa puheessaan Israelin pääministeri Ehud Barak tähdensi, että Israel on osoittanut olevansa valmis tekemään kipeitäkin päätöksiä rauhan vuoksi.

-Jää nähtäväksi, ovatko vastapuolemme (palestiinalaiset ja Syyria) kykeneväisiä nousemaan tilanteen vaatimalle tasolle, hän sanoi. Samalla hän kehotti palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia tulemaan mukaan "sovinnon vaikeaan prosessiin".

Hiljainen minuutti

Clintonia ennen huippukokouksessa puhui YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka ehdotti minuutin hiljaisuutta Länsi-Timorissa tänään surmansa saaneiden kolmen YK-työntekijän muistoksi.

-Tämä murhenäytelmä osoittaa jälleen kerran, millaisissa vaaroissa YK:n aseistautumattomat humanitaariset työntekijät elävät kriiseissä ja kriisinjälkeisissä oloissa, hän muistutti. Annan totesi ottaneensa välikohtauksen esille Indonesian edustajien kanssa. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan muistutti, ettei avaruudesta pidä tehdä alkaneen vuosisadan taisteluvyöhykettä.

-Erityisen huolestuttavia ovat suunnitelmat muuttaa ulkoavaruus sotilasalueeksi, hän sanoi viitaten peitellysti Yhdysvaltain suunnitelmiin rakentaa kiistelty kansallinen ohjuspuolustusjärjestelmä.

-Meidän pitäisi luotettavalla tavalla estää ydinaseiden leviäminen. Tähän pääsemme kieltämällä rikastetun uraanin ja puhtaan plutoniumin käytön ydinenergiatuotannossa, Putin sanoi. Samalla hän esitti, että Venäjä voisi isännöidä ensi keväänä kansainvälisen kokouksen, jossa pohdittaisiin, miten ydinasevarustelun leviäminen avaruuteen voitaisiin estää.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.