Mainos

Clinton kokosi taloustaitajien aivoriihen

Yhdysvaltain talouselämän valovoimaisimmat vaikuttajat olivat eilen koolla pohtimassa uuden, tietotekniikan vetämän talouden mahdollisuuksia. Presidentti Bill Clintonin tavoitteena oli hakea keinoja ja ideoita, joiden avulla uusinta tietotekniikkaa voidaan käyttää kaventamaan tulokuilua rikkaiden ja vähävaraisten välillä.

Bill Clinton

-Teknologia saattaa olla voimakkain koskaan tuntemamme tasa-arvoa edistävä voima yhteiskunnassa, sanoi Clinton. -Uskon, että tietokone ja Internet antavat meille mahdollisuuden siirtää ihmisiä nopeammin ulos köyhyydestä kuin koskaan ennen historian aikana. Uusi talous antaa yhä useammalle mahdollisuuden toteuttaa unelmansa, vakuutti presidentti.

Hän muistutti myös siitä, että uusi tietotekniikka on nykyisen, pitkään kestäneen talouskasvun takana. Presidentti Clinton oli kutsunut paikalle muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja AlanGreenspanin ja Microsoftin johtaja Bill Gatesin. Mukana oli myös Wall Streetin talousasiantuntijoita sekä huipputekniikan taitajia ympäri maata.

Seattlen tapahtumat taustalla

Monet Valkoisen talon pohtimat asiat nousivat esille viime marraskuussa Seattlessa, Maailman kauppajärjestö WTO:n kokouksen yhteydessä. Laajoissa mielenosoituksissa muistutettiin siitä, että köyhät putoavat kyydistä, kun tietotekniikan vauhdittama talouskasvu jatkuu. Clintonin talousneuvonantajat vakuuttavat myös, että kyseessä ei ole itsekehukokous ennätyspitkästä talouskasvusta, vaan talouteen keskitytään edelleen täysillä.

-Me emme voi istuskella ja taputtaa itseämme selkään siksi, että työttömyys ja inflaatio ovat ennätysalhaalla, sanoi Gene Sperling, presidentin talousneuvoston johtaja.

Pörssiongelman varjossa

Valkoisen talon kokous ajoittui sattuvasti pörssimarkkinoilla vallitsevan epävarmuuden keskelle. Hallitus ei nähnyt kuitenkaan syytä huoleen.

-Olemme nähneet huomattavaa tuottavuuden kasvua ja erittäin suuria yritysinvestointeja. Taloudella menee hyvin, sillä perusasiat ovat kunnossa, vakuutti Gene Sperling. Hänen mukaansa muutaman päivän levottomuus markkinoilla ei anna syytä varsinaiseen huoleen.

Valkoisen talon kokouksessa oli mukana myös Bill Gates, jonka yhtiön, Microsoftin, saama kartellituomio käynnisti alkuviikon pörssipaniikin. Paniikki antoi merkkejä siitä, että juuri tietotekniikkaosakkeet, jotka ovat uuden talouden peruspilari, saattavat olla hyvinkin haavoittuvia. Kokouksessa ei kuitenkaan keskustella tietotekniikan polttavista kiistakysymyksistä, kuten juuri alan mahdollisesta sääntelystä tai Internetin verotuksesta ja yksityisyyden suojasta.

Greenspan varoittelee

Greenspan, Alan

Keskuspankki Fedin pääjohtaja Alan Greenspan antoi "tavallisuudesta poikkeavalle teknologisen kekseliäisyyden tulvalle " ansion Yhdysvaltain talouden ennätysvauhdista. Hän varoitteli kuitenkin, että tiukat työmarkkinat ja valtava kauppataseen vaje ovat epätasapainoa aiheuttavia tekijöitä ja ne voivat vaarantaa nykykehityksen.

-Kun saavutamme pisteen, jossa kysyntä ylittää tarjonnan, niin työvoiman vähäisyys nostaa varmasti tuntipalkkoja niin paljon, että nousu ylittää tuottavuuden, sanoi Greenspan.

-Meidän pitää olla varovaisia, jotta inflaatiopaineet pysyvät kurissa, hän jatkoi. Greenspanin lausuntojen katsotaan ennakoivan uutta koronnostoa keskuspankin seuraavassa kokouksessa. Sijoittajat olivat odottaneet, että pörssimylläkkä olisi hillinnyt koronnostotarvetta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.