Mainos

Clinton kiitteli Kosovo-kompromissia

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi eilen kirjallisessa lausunnossaan pitävänsä Kosovon rauhanneuvotteluissa aikaansaatua osittaista sopua "merkittävänä askeleena" rauhaa kohti.

Clintonin mukaan viime viikkoina käydyissä neuvotteluissa on saatu enemmän tuloksia kuin koko vuosikymmenellä sen jälkeen kun Belgrad lakkautti Kosovon autonomian. Clinton kiitteli albaanineuvottelijoita "heidän osoittamastaan rohkeudesta." Clintonin mukaan myös Serbian myöntyminen Kosovon osittaiselle autonomialle merkitsee tärkeää, vaikkakin epätäydellistä tunnustusta sille, että vain sallimalla kosovolaisten kontrolloida itse päivittäistä elämäänsä voidaan saavuttaa kestävä rauha.

Clintonin mukaan on tärkeää, että kaikki osapuolet välttävät avointa provokaatiota, joka voi tehdä tyhjäksi saavutetun edistyksen. Clinton muistutti kuitenkin, että Naton pääsihteerillä Javier Solanalla on edelleen valtuudet toimia, mikäli tilanne niin vaatii. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi, että Nato pitää voimassa serbikohteiden pommitusuhan.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi tänään olevansa tyytyväinen Kosovo-neuvotteluissa saavutettuun osittaiseen sopimukseen. Ivanovin mukaan sopimus avaa mahdollisuuden pitää Kosovon ongelma hallinnassa.

Tadzhikistanissa vierailevan Ivanovin mukaan sotilasliitto Naton sotilastoimien uhka oli kuitenkin "tarpeettomasti ylidramatisoinut" tilannetta neuvottelujen viimeisinä päivinä. Venäjä on johdonmukaisesti vastustanut Naton mahdollisia iskuja Kosovoon tai sotilasliiton joukkojen lähettämistä alueelle. Ivanovin mukaan on tärkeintä, että "Kosovon itsenäisyyttä ajavat ääriainekset" pitäytyvät nyt toimista, jotka voisivat romahduttaa koko rauhanprosessin.

Serbit ja Kosovon albaanit suostuivat Ranskassa eilen päättyneissä neuvotteluissa periaatteessa kansainvälisen yhteysryhmän ehdottamaan laajaan itsehallintoon Kosovolle. Sopimuksen käytännön toimeenpano jäi kuitenkin auki ja uudet neuvottelut on tarkoitus aloittaa maaliskuun puolivälissä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.