Mainos

Clinton kehotti sovintoon Kosovossa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kehotti tänään Kosovon albaaneja voittamaan vihansa ja rakentamaan yhteiskuntaa lasten vuoksi. Clinton vieraili ensimmäistä kertaa Jugoslavian liittovaltioon kuuluvassa Kosovon maakunnassa.

-Kukaan ei voi pakottaa teitä antamaan anteeksi, mutta teidän on yritettävä, Clinton sanoi Urosevacin kaupungin urheilustadionille kokoontuneille albaaneille. Hän vakuutti kansainvälisen yhteisön tukevan yhteiskunnallisen sovinnon rakentamista.

Clinton sanoi Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin yrittäneen pitää Kosovon valvonnassaan ja päästä Kosovon albaaneista eroon, mutta hänelle sanottiin "ei".

-Me voitimme sodan, mutta vain te voitte voittaa rauhan, Clinton jatkoi. -Lapset eivät syntyessään vihaa niitä, jotka ovat erilaisia kuin he, eikä mikään uskonto ole opettanut tekemään niin, Clinton sanoi.

-He oppivat vihan vanhemmilta ihmisiltä, hän jatkoi. Arviolta 50 000-100 000 serbiä on lähtenyt Kosovosta välttääkseen albaanien koston, kertoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Sandy Berger. Saman verran on jäänyt Kosovoon. Serbeihin kohdistuvan väkivallan määrää ei hänestä voida hyväksyä.

Väkivaltaisuudet lisääntyneet

Ennen puhettaan urheilustadionilla Clinton tapasi YK:n siviilihallinnon johtajan Bernard Kouchnerin ja Nato-johtoisten Kfor-rauhanturvajoukkojen komentajan kenraali Klaus Reinhardtin.

Kouchner selvitti Clintonille lukuja väestönosien välisestä väkivallasta. Heti Naton ilmapommitusten jälkeen murhat, tuhopoltot, ryöstely ja sieppaukset vähentyivät, mutta marraskuun puolivälistä lähtien väkivaltaa on ollut taas enemmän.

Kfor-joukkojen mukaan 135 serbiä on surmattu sen jälkeen, kun serbiarmeija vetäytyi Kosovosta 12. kesäkuuta. Kosovon serbien mukaan luku on suurempi.

Clinton tapasi myös YK:n johtamaan väliaikaishallintoon osallistuvia serbejä ja albaaneja. Hänen odotettiin vetoavan serbeihin, jotta nämä osallistuisivat hallintotyöhön.

Clintonin oli myös määrä tavata amerikkalaisjoukkoja näiden tukikohdassa lähellä Urosevacia. Jugoslavian hallitus on paheksunut Clintonin vierailua.

Presidentin oli määrä lentää takaisin Yhdysvaltoihin myöhemmin tänään Italiassa sijaitsevan Avianon lentotukikohdan kautta.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.