Clinton-käsittely alkoi valtakunnanoikeudessa

Valtakunnanoikeutena toimiva Yhdysvaltain senaatti jatkaa presidentti Bill Clintonin vastaista oikeudenkäyntiä viikon kuluttua, ja käsittely on määrä saattaa päätökseen 12:een helmikuuta mennessä. Näin kertoivat republikaanisenaattorit myöhään torstaina Suomen aikaa.

Historiallinen oikeudenkäynti Yhdysvaltain presidenttiä Bill Clintonia vastaan alkoi tänään. Edustajainhuoneen lakivaliokunnan puheenjohtaja Henry Hyde luki oikeudenkäynnin alkajaisiksi Clintonia vastaan esitetyt syytteet. Syytteiden mukaan Clinton syyllistyi väärään valaan ja oikeuden estämiseen yrittäessään peitellä suhdettaan Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn.

Valtakunnanoikeutena toimii 100-jäseninen senaatti. Oikeutta johtaa korkeimman oikeuden puheenjohtaja William Rehnquist, joka senaattorien tavoin vannoo valansa myöhemmin tänään. Senaattorit ovat oikeudessa valamiehinä. Hyden lisäksi syytteitä oli senaatille esittämässä 12 muuta edustajainhuoneen republikaania, jotka toimivat oikeudenkäynnissä syyttäjinä.

Ei sopimusta todistajista

Oikeudenkäynti alkoi siitä huolimatta, etteivät kongressin jäsenet ole päässeet yksimielisyyteen oikeudenkäynnin menettelytavoista. Mitään päätöstä ei ole vielä tehty mm. siitä, kuullaanko oikeudessa Monica Lewinskyä tai muita todistajia. Senaatin jäsenet keskustelivat eilisiltana yli tunnin ajan Valkoisen talon lakimiesten kanssa menettelytavoista kuten todistajien kutsumisesta ja oikeudenkäynnin kestosta. Valkoinen talo kutsui neuvotteluja "rakentaviksi" siitä huolimatta, ettei niissä saatu aikaan sopimusta.

Senaatin republikaanijäsenet kertoivat myöhään eilen, että osapuolet olivat lähestymässä sopimusta, johon mahdollisesti kuuluisi myös joidenkin todistajien kutsuminen. Kongressin edustajainhuoneen republikaanit ovat pitäneet kiinni siitä, että todistajien kutsuminen oikeudenkäyntiin on välttämätöntä. Senaatin demokraatit ja osa republikaaneistakin vastustavat ajatusta sanoen, että se voi johtaa oikeudenkäynnin pitkittymiseen ja riitautumiseen. Valkoinen talo ajaa nopeaa oikeudenkäyntiä ilman todistajia.

Senaatin republikaanijohtaja Trent Lott kertoi ehdottaneensa, että oikeudenkäyntiä koskevista menettelytavoista äänestettäisiin keskiyöllä Suomen aikaa. Demokraatit ja republikaanit ovat jättäneet asiasta omat ehdotuksensa, ja republikaanit haluavat kummastakin ehdotuksesta oman äänestyksensä.

Clinton edelleen kansan suosiossa

Edustajainhuone päätti joulukuussa, että Clinton joutuu valtakunnanoikeuteen vastaamaan teoistaan sen jälkeen kun hän oli peitellyt suhdettaan Monica Lewinskyyn. Clinton on Yhdysvaltain historian toinen valtakunnanoikeuteen joutunut presidentti. Edellinen oli Andrew Johnson, joka vuonna 1868 välttyi viraltapanosta yhden äänin turvin.

Clintonin viraltapano vaatisi vähintään 67 senaatin jäsenen hyväksynnän. Hänestä tulisi näin historian ensimmäinen valtakunnanoikeuden erottama presidentti Yhdysvalloissa. Tätä lopputulosta pidetään kuitenkin erittäin epätodennäköisenä. Amerikkalaisen televisiokanavan CNN:n tuoreimman mielipidemittauksen mukaan Clintonin suosio on yhä vankka. 63 prosenttia amerikkalaisista vastusti kyselyn mukaan Clintonin viraltapanoa ja 33 prosenttia kannatti sitä.
(STT-Reuters-AFP-DPA)


Lue myös:

    Uusimmat